Preek over seks

bij de jeugddienst van 3 juni 2018

Leerlingen van Jezus, gasten in ons midden,

Ik wil in deze preek twee dingen met jullie bespreken. Eerst kijken naar wat seks is in de samenleving en wat seks is in de Bijbel. En daarna wil ik ingaan op een aantal onderwerpen waar jullie vast vragen over hebben.

Seks is onze tijd

Eerst eens even kijken wat seks is in onze tijd, in onze samenleving. Wat voor beeld hebben we in onze tijd van seks? Volgens mij kun je het in vier woorden of plaatjes samenvatten.

Seks is romantiek: het heeft te maken met gevoel, helemaal in vuur en vlam voor elkaar.

En seks is ook makkelijk. Via Tinder heb je zo iemand gevonden die seks met je wil. En als die niet bevalt, heb je zo weer een volgende.

Tinder

En seks is ook speelgoed: je kunt er van alles mee uitproberen. Je speelt met je eigen lichaam en met dat van anderen. Dat kan geen kwaad. Het is toch maar speelgoed. Het heeft geen diepere invloed op wie je bent.

En seks is perfect: heb je ooit in een film gezien dat seks niet lukte of dat het ongemakkelijk was? Nee, want volgens het beeld in de samenleving hoort dat niet.

En daarbij zijn er ook in onze samenleving regels over seks.

Sommige dingen zijn echt verboden, bijvoorbeeld seks tussen volwassenen en kinderen.

En je mag geen seks hebben met iemand die dat eigenlijk niet wil. Nee is nee.

En als je seks hebt, doe het dan veilig. Dat hebben jullie allemaal geleerd op school, denk ik.

En sinds kort zijn er strengere regels over sexting. Je mag een naaktfoto van iemand niet doorsturen om die ander te pesten. De straf die je daarvoor kan krijgen is verhoogd.

sexting

Maar dat is zo’n beetje wat je op school leert over seks. Verder zijn er geen regels. Er is ook niemand die je vertelt dat seks misschien wel meer is dan speelgoed. Dat het invloed heeft op wie je bent.

Seks in de Bijbel

Als je dat nou eens vergelijkt met de Bijbel. Wat kunnen we daar lezen over seks?

Aan het begin van de Bijbel lezen we al dat God seks heeft uitgevonden. God is de maker van de wereld, dus ook de bedenker van seks. Seks is dus niet iets verkeerds, maar iets dat God heeft bedacht en bedoeld.

En wat is het doel van seks volgens de Bijbel? Nou natuurlijk ook om kinderen te krijgen. Maar als dat het enig was, had God ook kunnen bedenken dat je zwanger wordt door iemand een hand te geven. Dat had ook kunnen werken. Maar het is meer dan alleen dat.

Het doel van seks is dat man en vrouw één worden. In het Bijbelboek Genesis staat: 24Zo komt het dat een man niet bij zijn vader en moeder blijft. Hij gaat met zijn vrouw leven en ze worden samen helemaal één. 25De man en zijn vrouw waren naakt. Maar ze schaamden zich niet voor elkaar.

Seks is dus één worden. Het heeft te maken met liefde, met samen willen zijn. Maar ook met trouw: bij elkaar blijven, ook als je gevoel voor elkaar minder wordt. Je kunt niet één zijn als je elkaar elk moment weer los kunt laten. En met hoe meer mensen je seks hebt gehad, hoe moeilijker het wordt om later echt één te worden met één iemand.

Als je één wordt, ben je een beeld van God. God die zelf ook één is. En van christenen is het de bedoeling dat ze zo het beeld van God reflecteren in de wereld. Dat je laat zien wie God is. Want ook hij is vol liefde en trouw aan ons.

Wat zijn dan de regels in de Bijbel over seks? Dat seks hoort met één iemand, iemand met wie je verbonden bent. Dat werkt het beste als je met iemand getrouwd bent. Die regel is in de Bijbel heel duidelijk, als staat het nergens precies opgeschreven. Er staat nergens: je mag geen seks hebben voor je getrouwd bent. Maar het is wel de aanname achter allerlei teksten. Bijvoorbeeld in 1 Korintiërs 7:

1Jullie hebben mij ook een brief geschreven. Jullie schrijven: ‘Het is het beste als mensen niet getrouwd zijn en geen seks hebben.’ 2Maar ik zeg: Nee, het is beter dat mensen wel getrouwd zijn. Anders gaan ze misschien verlangen naar verboden seks.

Hier is Paulus heel duidelijk: seks hoort met één iemand en dat kan het beste binnen het huwelijk. Seks buiten het huwelijk geldt voor Paulus als verboden seks.

 Is de Bijbel niet achterhaald?

Nou, lekker dan. Maar wat moeten wij er dan mee. Is de Bijbel niet gewoon achterhaald op dit gebied? Ik bedoel, waren ze niet gewoon zo streng over seks omdat ze toen geen voorbehoedsmiddelen hadden? Dus dat je meteen zwanger werd. En als je niet getrouwd was betekende dat gelijk dat je kinderen geen vader en moeder hadden die voor ze konden zorgen. We hebben nu wel voorbehoedsmiddelen, dus de regel van geen seks voor het huwelijk is nu niet meer van toepassing.

Op zich lijkt dat een heel sterk argument, maar de vraag is of het klopt.

De Bijbelse regels golden alleen voor christenen en Joden. Maar er waren ook heel veel Grieken en Romeinen in de tijd van de Bijbel die hele andere regels hadden.

Een belangrijke regel die bijna overal gold, was dat vrouwen trouw moesten zijn, maar mannen niet. Sterker nog, voor mannen was het heel normaal om seks te hebben in tempels met prostituees. Of in bordelen. Dat was echt algemeen geaccepteerd. Voor vrouwen gold dat niet, die moesten trouw zijn aan hun man. Maar bij de christenen en Joden was dat anders. Mannen en vrouwen moesten allebei trouw zijn aan elkaar.

En vrouwen moesten vaak al heel jong trouwen. Als je 11 of 12 was, werd je als Romeins meisje vaak al uitgehuwelijkt. Bij christenen was dat anders. Vaak trouwden christelijke meisjes pas na hun 18e.

En Romeinse mannen hielden eigenlijk helemaal niet van trouwen. Samenleven met vrouwen dat was eigenlijk niet te doen, vonden ze. Je kon veel makkelijker naar de hoeren gaan. Zo’n vrouw is alleen maar lastig. Die mannen moesten met allerlei belastingvoordelen gedwongen worden door de keizer om toch maar te trouwen en kinderen te krijgen, zodat de keizer toch soldaten had voor zijn leger. Maar de christenen vonden trouwen iets heel moois. Zij hadden veel beter door wat trouw zijn betekent. En hoe mooi dat kan zijn.

En de Romeinen hadden ook manieren om te voorkomen dat ze kinderen kregen. Abortus bijvoorbeeld. Daar ging de vrouw vaak bij dood, maar dat vonden de mannen niet zo erg. En als meisjes geboren werden, was het heel normaal dat ze werden gedood. Want de ouders hadden liever een jongetje. Een gezond exemplaar dan, want gehandicapte kinderen werden sowieso gedumpt. Dat soort dingen waren bij christenen streng verboden. Jongens en meisjes zijn in Gods ogen even mooi en belangrijk.

Wat ik met deze dingen wil zeggen is: ook in de tijd van Jezus was pas seks hebben vanaf je huwelijk iets heel geks. De niet Joodse of christelijke mannen vonden het doodnormaal om seks te zien als speelgoed. En het probleem van geen voorbehoedsmiddelen, daar hadden ze ook hun oplossing voor. De Bijbelse visie op seks was toen net zo gek, of eigenlijk zelfs nog gekker voor de samenleving dan nu.

Betekenis voor nu

Eerst trouwen en dan pas seks, is dus helemaal niet zo gek om dat ook nu zo te doen. Als je een volgeling wilt zijn van Jezus. Omdat je zo ook laat zien dat God trouw is.

Maar het is natuurlijk geen garantie. Als je trouwt, wil dat niet per definitie zeggen dat je ook bij elkaar blijft. Maar het is wel je intentie. En wachten met seks tot aan je huwelijk kan daarbij ook helpen. Want het is een oefening in trouw zijn. Als je met elkaar afspreekt om geen seks te hebben tot je huwelijk, oefen je samen om trouw te zijn aan dat ideaal en daarmee ook aan elkaar.

Maar belangrijker voor een goed huwelijk is dat je daarvoor niet met allerlei verschillende mensen in bed bent gedoken. Want als je met allerlei mensen seks hebt gehad, is het moeilijker om later trouw te zijn aan één iemand en echt één te worden.

Eerst trouwen en dan seks is geen garantie, maar het vergoot ook wel de kans dat je echt gelukkig en trouw bij elkaar blijft.

Hoe werkt dat dan, wachten met seks?

Hoe werkt dat dan, wachten met seks? Samen een relatie opbouwen is steeds meer naar elkaar toe groeien of één worden. En dan op verschillende gebieden. Emotioneel, dat betekent dat je steeds meer aan elkaar gaat vertellen over hoe je je voelt. En dat je ouders of vrienden daarbij steeds meer op de tweede plek komen. Sociaal: dat betekent dat je leuke dingen doet samen en elkaar zo leert kennen. Geestelijk: dat je samen Bijbelstudie doet of het hebt over wat je gelooft of waarover je twijfelt. En lichamelijk: van je eerste zoen tot met elkaar naar bed gaan en alles wat daartussen zit.

relatie krijgen 1

Stel nou dat je met iemand verkering krijgt: Je gaat een paar keer met elkaar op date. Sociaal verbind je je met elkaar. Je praat over wie je bent, over wat je hebt meegemaakt, over hoe je je voelt. Je verbindt je zo emotioneel met elkaar. Je neemt je verkering een keer mee naar een kerkdienst. En praat na over een lied dat je mooi vond. Je verbindt je geestelijk met elkaar.

relatie krijgen 2

Stel nou dat je een paar weken later bent. Je hebt je meer en meer met elkaar verbonden. En je hebt met elkaar getongzoend. Dus ook lichamelijk heb je je met elkaar verbonden.

relatie krijgen 3

Maar wat als je dan met elkaar naar bed gaat? Dan krijg je zoiets. Lichamelijk verbind je je heel sterk met elkaar. Maar emotioneel, sociaal en geestelijk ken je elkaar eigenlijk nog niet. Je geeft jezelf lichamelijk bloot, maar innerlijk nog niet.

relatie krijgen 4

Seks hebben is één worden. Maar dat moet dan wel op het juiste moment gebeuren. Dat kun je ook best een beetje opbouwen in je relatie. Je hoeft het na een jaar verkering echt niet te laten bij een kus op de wang. Ik ga je ook niet vertellen hoe ver je dan voor je trouwt zou mogen gaan. Probeer in hoe je lichamelijk één wordt voorzichtig op te bouwen. Zodat je de echte seks, het samen lichamelijk helemaal één worden, kunt bewaren voor als je getrouwd bent.

Vruchtbaarheid – genieten (anticonceptie)

En als je dan getrouwd bent, is er helemaal niks op tegen om anticonceptie te gebruiken. Vooral in de katholieke kerk wordt daar wel moeilijk over gedaan. Daar vinden ze dat seks te maken heeft met vruchtbaarheid, met kinderen krijgen. En dat is ook zo. Het staat niet los van kinderen krijgen. En voor kinderen is het ook erg fijn als hun ouders getrouwd zijn en beloofd hebben om voor hun relatie te knokken.

Maar seks is meer dan alleen vruchtbaarheid. Kijk maar naar die Bijbeltekst uit Hooglied. Het is een lied over twee mensen die seks hebben. Heb jij gehoord dat ze het hebben over dat ze het zo fijn vinden om nu kinderen te gaan maken? Nee, ze zijn aan het genieten van elkaars lichaam en aandacht. Ze worden één.

Maar anticonceptie is wel iets om goed over na te denken. Sommige middelen zijn een soort verkapte abortusmiddelen. Er zijn genoeg christelijke informatiebronnen die je helpen om je daar in te verdiepen.

Porno

Dan over porno. Dat bestond ook al in de tijd van de Bijbel. Maar sinds internet is het echt een groot probleem. Het woord porno komt van het Griekse woord in de Bijbel ‘porneia’, dat betekent: verboden seks. En dat is ook wat porno is: het is stiekem, gaat alleen om lust, het is eenzaam in plaats van verbindend. Porno is een soort afgoderij. Je gaat iets vereren dat je niet moet vereren, namelijk een verkeerde seks.

En bij afgoderij geldt altijd: je gaat lijken op wat je vereert. Vereer je Christiano Ronaldo, dan ga je proberen net zo te voetballen en je haar te doen. Vereer je porno, dan ga je onbewust mannen of vrouwen net zo zien als ze gezien worden in porno. Als gebruiksvoorwerpen, als speelgoed dat je kunt gebruiken voor je eigen seksuele lust. En hoe meer je zo porno kijkt en vereert, hoe meer je hart gewond raakt. Je maakt het voor jezelf moeilijker om je seksueel aan één iemand op een goede manier te verbinden. En zeker als je een relatie hebt of getrouwd bent is porno kijken een vorm van overspel. Het maakt je verbinding met je man of vrouw kapot.

Zelfbevrediging

En over doe-het-zelf-seks. Veel mensen doen daaraan, jongens meer dan meiden. De Bijbel zegt er niet echt iets over. Ik denk dat zelfbevrediging als je single bent op zich niet verkeerd is. Maar wel iets wat snel de verkeerde kant op gaat. Bijvoorbeeld als je er porno bij kijkt. Of allerlei fantasieën bij hebt. Of als het iets wordt wat je doet als je je bijvoorbeeld eenzaam voelt. Dan is het een schijnoplossing of zelfs een verslaving. En je kunt ook echt zonder. Maar dat vereist wel echt een keuze en discipline.

Als je een relatie hebt of getrouwd bent, kan zelfbevrediging iets zijn wat tussen jullie in komt te staan. Dan moet je er echt mee oppassen. En zorgen dat het in ieder geval bespreekbaar is.

Conclusie

Nou, zo hebben we heel wat onderwerpen rond seks gehad. Het belangrijkste is dat seks bedoelt is om één te zijn. Om van te genieten met één iemand. Binnen een relatie van liefde en trouw. En trouw zijn kun je stimuleren door te wachten met seks tot je getrouwd bent.

Het gaat er niet om dat je je braaf aan de regels houdt. De regels zijn er niet om jou te beperken, de regels zijn er om jou te helpen om een mooier mens te worden. Een mens zoals God je bedoeld heeft.

En als je verboden seks hebt gehad, of dat nou een one-night-stand is of dat je naar porno kijkt: weet dat je bij God altijd een nieuw begin kunt maken. Een nieuw begin vanuit een nieuwe keuze. Dat is niet makkelijk. Het vraagt van je dat je trouw bent aan je keuze. Maar het zal je helpen om te komen tot een gelukkig leven. En tot goede seks waar je echt van kunt genieten. Amen.