Haagse theologische zomerschool in juni 2019

op vrijdag, 26 april 2019

De zomerschool is volgens deelnemers aan twee eerdere edities een verrijking van je kennis. Je begeeft je in een prettige omgeving waar je gedurende vier dagen naar lezingen luistert, inspiratie vindt, anderen spreekt en nieuwe inzichten verwerft.

Flyer Zomerschool 2019

Op 3, 4, 6 en 7 juni 2019 wordt opnieuw zo’n week vol lesblokken en ontmoetingen georganiseerd. Wat dacht u van thema’s als Jona, kerkmuziek over oorlog en vrede, verantwoordelijkheid en ethiek, de Dode Zee rollen, een analyse van religieus extremisme, ‘heiligheid’ in religies, de boekenkast van het Nieuwe Testament en de beeldtaal van het geloof? Ze raken op een verrassende manier aan Bijbel en geloof, interesses en actuele onderwerpen. Misschien iets voor u?

De lessen (acht in totaal) worden gegeven door docenten met academische kennis en ruime praktijkervaring. Bij elk thema wordt lesmateriaal aangereikt en biedt een leestafel de mogelijkheid voor verdere oriëntatie. Iedere cursusdag is verdeeld in twee dagdelen van 10.00-12.30 en 13.30-16.00 uur.

De kosten voor deze week bedragen € 70 per persoon.

Wilt u meer weten? Er is een folder beschikbaar met informatie en spelregels, evenals een inschrijfformulier. U kunt ze aanvragen bij de coördinator van de zomerschool, Ria Keijzer – Meeuwse, tel. 06 – 50 22 82 50 of 070 – 3 19 19 38, ria.keijzer@casema.nl. Na inlevering van het officiële formulier en de betaling bent u zeker van een plek. Heeft u interesse? Wacht dan niet te lang, want de ervaring leert dat er veel belangstelling voor bestaat.

Cursusplaats is de Nieuwe Badkapel, Nieuwe Parklaan 90, Den Haag-Scheveningen. De kerk is bereikbaar met tram lijn 9 (halte Nieuwe Duinweg), bus 21 (halte Nieuwe Parklaan) en bus 23 (halte Gentsestraat).

 

Het programma:

  • Ma.mo: Martin Koster met “De profetie van het boek Jona: Ommekeer van het grote”, een verkenning van grote woorden en beelden uit dit kleine profetenboek.
  • Ma.mi: Olivier Elseman met “Dona nobis Pacem”, over oorlog en Vrede in kerk en muziek. Een les op het snijvlak van kerk- en muziekgeschiedenis.
  • Di.mo: Wilna Steenbergen met “Een ethiek van verantwoordelijkheid”, over het gedachtengoed van Jonathan Sacks.
  • Di.mi: Alex Cannegieter met “Qumran en de Dode Zee Rollen” en wat zij ons leren over het Oude Testament en het jodendom in de tijd van Jezus.
  • Do.mo: Pieter Lugtigheid met “Theologen en de Twin towers”, over het ontstaan van religieus extremisme. [Aansluitend is er een lunchconcert door het trio “Vents en vins”]
  • Do.mi: Freek Bakker met “Wat maakt een plek die eerder niet heilig was, heilig?”, over het hoe, wat en waarom van heiligheid in een smeltkroes van religies
  • Vrij.mo: Casper van Dongen met “Veelkleurig Nieuwe Testament”, een bibliotheek vol spanning en theologische en literaire verschillen
  • Vrij.mi: Jacob Korf met “Gods verborgen omgang vinden”, over mystiek en de onthulling ervan in beeldtaal, symboliek en sacramenten. Met Bijbelverhalen en mysticus Dag Hammersjköld.
  • Na afloop (16.00 – 17.00 uur) voor alle docenten en deelnemers een nazit met een drankje.

Flyer Zomerschool 2019

Evert NieuwkoopHaagse theologische zomerschool in juni 2019