Wat betekent de Veertigdagentijd voor jou?

op vrijdag, 05 maart 2021

Ds. Jelke de Jong:

De Paastijd vind ik de mooiste periode in het kerkelijk jaar. Het brengt je bij het hart van het Evangelie en bij de kern van het christelijk geloof. Ik begin de 40dagen tijd vaak met het voornemen om meer tijd te besteden aan bezinning. Gaandeweg merk ik vaak hoe lastig het is om weg te blijven uit de hectiek van elke dag. De 40dagen kalender ‘Ik ben er voor jou’ heb ik besteld in de hoop en in de verwachting dat die mij op weg naar Pasen in de concentratie zal houden. Vasten is in mijn leven niet echt van de grond gekomen. De diensten en de viering tijdens de Stille Week en met Pasen zijn voor mij de jaarlijkse hoogtepunten. Wanneer dat weg zo vallen, zou het voor mij aanvoelen als een jaar zonder hart.

 

Ds. Carla Schoonenberg:

Deze veertigdagentijd heb ik laatst in een preek als een dubbele woestijnperiode omschreven. Natuurlijk vanwege corona en de maatregelen die beperkend werken. Maar ook als een kans en een mogelijkheid om nu, noodgedwongen in afzondering, te ervaren waar het ten diepste om gaat in het christelijk geloof. Die verdieping zoek ik in veertigdagentijd in de contemplatie, het verstillen aan de hand van dagelijkse meditaties. Ik volg dit jaar de digitale retraite ‘Het licht van uw gelaat’. Zo ga ik de dag in en zo worden alle ontmoetingen erdoor bepaald.

 

Ds. Robert Stigter:

Ik vind de veertigdagentijd lastig dit jaar. Ik voel het meest voor de lijn van Bettelies Westerbeek, pionier in de Haagse wijk Moerwijk. Zij schreef: “In de veertigdagentijd kunnen we wel vol inzetten op het sobere leven, en meer doen voor onze naasten. Maar dat is wat we altijd al aan het doen zijn. Als we niet uitkijken verliezen we de connectie met de lichte kant van het leven. Ook qua spiritualiteit is het belangrijk om in balans te blijven, om plezier te maken. Maar nu moet je bewust opzoeken wat leuk en gezellig is, anders komt het er niet van. Dit is wat ik zelf en wat onze gemeenschap nu nodig heeft. Ik denk dat het prima in de veertigdagentijd past. Dat is ook een goeie tijd. Het gaat om nieuw leven, om plezier, uitbundigheid. God is ook vreugde.”

 

Ds. Arien Treuren:

Doordat we als Protestanten met liefde de Veertigdagentijd hebben omarmd, dreigt het lijden en de kruisdood van Jezus op de achtergrond te raken. Pas in de Stille Week, waarin er bij voorkeur niet wordt gepreekt, komt het allerbelangrijkste ter sprake. Want dat we troost mogen vinden in zijn wonden en uitzicht krijgen door zijn intrede, in het kort: dat Jezus de Messias van Israël en Heiland van deze wereld is, is het hart van het evangelie.
Om die reden ben ik predikant. Over Hem, Jezus Christus wil ik het dus hebben. De rekening die wij niet konden betalen, is op Golgotha aan snippers gescheurd. We kunnen ophouden ons straatje schoon te boenen. Laten we die energie gebruiken om ‘voor elkaar een Christus te zijn’ (Luther).

Evert NieuwkoopWat betekent de Veertigdagentijd voor jou?