Wijkberichten tot en met 14 juli 2019

op donderdag, 04 juli 2019

BIJ DE DIENSTEN
Lied van de maand
In de maand juli is lied 258 uit de bundel Hemelhoog lied van de maand. ‘Zie ik sterren aan de hemel staan’. Het kinderlied is het lied “Van A tot Z’. Zie: https://www.youtube.com/watch?v=LltBkakvlOE.

Zondag 7 juli
Deze zondag draait de carrousel. Ds. Robert Stigter gaat voor in De Acker. Zelf hoop ik in de Dorpskerk voor te gaan. In de nevendienst staan deze maand gedeelten uit het Lucas evangelie centraal. Deze keer Lucas 10, 1-20. ‘Jezus stuurt 72 leerlingen op pad’.

Zondag 14 juli
Ds. Douwe Visser uit Houten (voorheen Zoetermeer) leidt de dienst. In de nevendienst gaat het over de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan (Lucas 10, 25-37.

OP- EN OMZIEN
Huwelijksjubileum
Dhr. en mw. Kerkhoven-Kaptein, zijn op 15 juli 55 jaar getrouwd. Hartelijk gefeliciteerd.

Een goede gedenkdag gewenst.

MISSIONAIR EN VORMING & TOERUSTING

In beweging komen
Hier wat ideeën voor de vakantietijd.

-Stuur thuisblijvers een kaart ter bemoediging.
-Bezoek een plaatselijke kerk. Knoop een gesprekje aan. Neem folders mee of maak een foto om met behulp daarvan bij thuiskomst deze ervaring te delen in eigen gemeente.
-Maak een foto van een mens, ee  n voorwerp, een gebouw of plek waarin je iets van God zag. Deel die ervaring na de vakantie in de gemeente.

Vanuit de kerkenraad
We zijn blij, dat veel gemeenteleden naar de takenlijst hebben gekeken en zich voor diverse taken hebben opgegeven. Zo zijn er voldoende collectanten en konden gaten in de contactpersonenwijken worden opgevuld. Bent u vergeten de lijst in te leveren? Neem dan contact op met de scriba.

Zon, zee en… zorgen vanwege je geloof Christenvervolging in jouw vakantieland
De zomervakantie komt eraan! Misschien wordt het een heerlijke kampeervakantie in Europa, maar misschien zijn er ook avonturiers die naar de Taj Mahal in India reizen, de weg naar Machu Picchu in Peru beklimmen of een zonvakantie in Egypte hebben geboekt. Tijd om te genieten! Maar deze zonnige vakantiebestemmingen hebben een schaduwzijde: er is christenvervolging.

Veel landen die wellicht nog op je bucketlist staan om te bezoeken, hebben prachtige steden, indrukwekkende natuur en mooie bezienswaardigheden waar je absoluut geweest wilt zijn. Reizen is mooi en de wereld heeft volop schitterende plekken die de moeite waard zijn om naartoe te gaan. Toch hebben bijvoorbeeld in Indonesië, India, Egypte, Mexico en de Malediven ook een duistere kant: het zijn landen waarin christenen hun leven niet zeker zijn omdat ze in Jezus Christus geloven.


Egypte,
Sunny side
De grote piramides, indrukwekkende woestijngebieden, historische locaties en de grootste stad van Afrika maken Egypte tot populaire vakantiebestemming.

De schaduwkant
Egyptische christenen worden als tweederangsburgers beschouwd. Vanwege hun geloof worden ze gediscrimineerd, mishandeld, bestolen, buitengesloten of misbruikt.

Getuigenis Slechts een kerkdienst
“Het was onze droom om een eigen kerk in ons dorp te hebben,” vertelt Samy. Hij woont in Kom El-Raheb en pleitte met tientallen medechristenen om een kerk. Afgelopen jaar kwam hun droom uit: de gemeenschap mocht een eigen kerk bouwen! Na maandenlang hard werken kwam de gemeente bij elkaar om de opening van het pand te vieren met een dienst. Maar nog geen uur later spatte hun droom uiteen.

Een groep moslims uit het dorp was woedend, omdat er een kerk in hun dorp was gesticht. Ze protesteerden ertegen bij de autoriteiten en dreigden met geweld. Daarom besloot de politie de dienst binnen te vallen. De openingsceremonie mocht worden afgemaakt, maar het was meteen de laatste dienst in het gebouw. “De politie nam de sleutels van de kerk in beslag en sloot het gebouw af. Vanaf toen kreeg het gebouw nieuwe sloten en hielden bewakers het in de gaten”, zegt Samy.

De christenen uit Kom El-Raheb delen nu een kerkgebouw met christenen uit zes andere dorpen. Ze moeten zeven kilometer lopen om er te komen. De warmte en het gebrek aan veiligheid maken het geen gemakkelijke route. Vooral jonge vrouwen worden ook nog eens lastig gevallen door islamitische jongens.

Samy: “We willen groeien in ons geloof en we willen onze relatie met de Here God opbouwen. Dat kon in ons nieuwe kerkgebouw. Waarom zouden anderen zich daar zo druk om maken?” (Uit: Open Doors Magazine, nr 474 juli-augustus 2019).

Ds. Jelke de Jong.

albertWijkberichten tot en met 14 juli 2019