Grieks Orthodox Pasen

op zaterdag, 25 mei 2019

Zaterdagavond half twaalf komen mensen hun huis uit. Ze gaan te voet omhoog naar één van de twee kerken in het plaatsje Galaxidi in Griekenland. Alle generaties lopen mee en zien er netjes gekleed uit. Vol bewondering zie ik vrouwen op naaldhakken elegant over ongelijke steentjes stappen. Schattige meisjes met mooi ingevlochten haren en stoere jongens zoeken elkaar op, elk in hun eigen groep. Er heerst saamhorigheid.

Mensen lopen in en uit de kerk, terwijl de mis in volle gang is. Binnen is de hoeveelheid kleuren, afbeeldingen en blinkend goud overweldigend. De donkere basstem van de priester galmt door het geroezemoes van stemmen.

Een paar minuten voor middernacht steekt iedereen een kaars aan en loopt achter de priester aan de kerk uit naar het dorpsplein. Vooraan klinken rinkelende belletjes en zingende mensen. De processie groeit uit tot een lange rij lichtjes.

Om twaalf uur luiden de kerkklokken voluit en wordt vuurwerk afgestoken. Het doet denken aan onze oudejaarsavond, alleen wensen de Grieken elkaar geen ‘Gelukkig nieuwjaar’ maar ‘Christos Anesti!’; Christus is opgestaan, en beantwoorden dit met ’Alithos Anesti!’; Hij is waarlijk opgestaan. Ze begroeten elkaar met een kus, de brandende kaars nog in hun hand.

Langzaam gaat de groep uiteen. Sommigen sluiten aan bij de mis in de kerk, andere lopen naar huis om het feest verder te vieren met familie. Het geroezemoes op straat neemt geleidelijk af. Terug in de stilte van het hotel realiseer ik me: dit was een onvergetelijke, hartverwarmende belevenis!

 

 

Pasen is het belangrijkste kerkelijke feest van het jaar voor de Grieken. Daar hoort een langere voorbereiding bij met allerlei rituelen. Een paar daarvan waren zichtbaar voor ons als toeristen: rood geschilderde eieren als symbool voor het bloed van Christus, de mis en processie door het dorp en een lam aan het spit midden op straat. Familie en vrienden vieren met elkaar Pasen. Als u een keer in de gelegenheid bent, raad ik u van harte aan Grieks Orthodox Pasen mee te maken! Het feest valt meestal later dan ons Paasfeest.

Barbara van den Berg

Evert NieuwkoopGrieks Orthodox Pasen