In quarantaine onderweg naar Pasen (14) – Hoop

op maandag, 30 maart 2020

In Voor elke dag van het jaar – een boek met dagelijkse meditaties, samengesteld uit de spirituele nalatenschap van Henri Nouwen – las ik ‘Je hart zal vol vreugde zijn’. Het spreekt mij aan. Het geeft niet alleen woorden aan hoe we ons in deze onzekere tijd kunnen voelen. Ook en vooral vertelt het ons dat er hoop is. En dat helpt om vandaag thuis op een creatieve manier te leven. ‘Dat is het paradoxale van de verwachting: zij die in het morgen geloven, kunnen het leven van vandaag beter aan’, schrijft Henri Nouwen.

Zoals wel vaker met paradoxen, is het omarmen van het paradoxale van de verwachting nog een hele (levens)kunst. Als je dat soms lastig vindt, wil Henri Nouwen alleen tegen je zeggen: ‘’Je bent Gods geliefde’, en het enige wat ik hoop is dat je die woorden kunt horen als bedoeld voor jou, met alle tederheid en kracht die de liefde bezit’.

Je hart zal vol vreugde zijn

Aangezien geduld de moeder van de verwachting is, brengt die verwachting zelf nieuwe vreugde in ons bestaan. Jezus heeft ons niet alleen geleerd om ons lijden onder ogen te zien, maar ook om verder te kijken dan onze pijn. ‘Zo hebben jullie het nu vaak wel zwaar, maar ik zal jullie terugzien en jullie hart zal vol vreugde zijn.’ Iemand die geen hoop voor de toekomst heeft, kan niet op een creatieve manier in het heden leven. Dat is het paradoxale van de verwachting: zij die in het morgen geloven, kunnen het leven van vandaag beter aan. Zij die verwachten dat er vreugde kan groeien uit droefheid ontdekken midden in het oude bestaan een begin van nieuw leven en zij die uitkijken naar de terugkeer van de Heer zien hem nu al in hun midden.

Jaap Groenendijk

Uit: Henri Nouwen, Voor elke dag van het jaar

M. TreurenIn quarantaine onderweg naar Pasen (14) – Hoop