In quarantaine onderweg naar Pasen (16) – Ergens vòòr zijn

op woensdag, 01 april 2020

Ergens vòòr zijn

In de tijd dat ik student was, werd er heel vaak gedemonstreerd. Dat is nu heel anders dan toen. Naar het engagement van toen verlang ik soms terug!

De Utrechtse predikant, ds. A. Kool, observeerde hierover in een preek: ‘Er zijn in onze tijd veel kritische mensen. Daar valt veel voor te zeggen. Maar soms lijkt het alsof sommigen een protestbord onder hun bed hebben liggen. Aan de ene kant staat er ‘wij zijn tegen’ op geschilderd en aan de andere kant in grote letters ‘NEE‘. Wanneer ze opstaan, pakken ze dat bord en gaan er de straat mee op. Wat er ook aan de hand is.

Dit ironische fragment zit al bijna 40 jaar in mijn geheugen, het is dus vrij geciteerd. Het punt dat hij wilde maken, herinner ik me ook.

Het is als regel veel moeilijker ergens voor te zijn, dan tegen. Er zijn mensen die altijd bezwaren hebben, altijd klaars staan met maren en mitsen zien, die talmen en dralen, die bot zijn of juist vlijmscherp. Alles op zijn tijd, zeker. Maar van kritiek, van enkel negativiteit kun je niet leven. Het evangelie is de goede boodschap. God heeft de mensen lief. Hij zendt ons Jezus Christus, onze Heiland. 

En, nu kom ik bij mij eigen punt, deze tijd roept erom dat wij die mensenliefde van God in onze houding en ons handelen laten zien. Uit de jaren ’60 is dit gedicht van Reve dat u hoop ik ook komisch vind.

ds. Treuren

ROEPING

Zuster Immaculata die al vier en dertig jaar
verlamde oude mensen wast, in bed verschoont,
en eten voert,
zal nooit haar naam vermeld zien.
Maar elke ongewassen aap die met een bord: dat hij
vóór dit, of tegen dat is, het verkeer verspert,
ziet ’s avonds reeds zijn smoel op de tee vee.
Toch goed dat er een God is.

Gerard Reve

M. TreurenIn quarantaine onderweg naar Pasen (16) – Ergens vòòr zijn