In quarantaine onderweg naar Pasen (21) – In het vliegtuig

op maandag, 06 april 2020

In het vliegtuig!

Op het moment van schrijven bevind ik mij, na grote onzekerheid met betrekking tot de datum van terugkeer naar huis, in het vliegtuig richting Nederland nadat een prachtige familievakantie in Australië plotseling met 6 dagen werd verlengd.

27 Dagen geleden vloog ik, ten tijde van de melding van de eerste Corona patiënten in Nederland, naar Australië. Ondanks dat ik eventuele beperkende maatregelen had verwacht gedurende mijn reis, verwachtte ik niet dat het virus zo vlug om zich heen zou grijpen en een dermate grote invloed zou hebben op het dagelijks leven. Het Coronavirus hield ook Australië in zijn greep, met het “hamsteren” van onder andere wc-papier en andere basisbenodigdheden alsmede het opleggen van sociale beperkingen tot gevolg.

Er gebeurde nog meer. Mijn terug vlucht werd geannuleerd en veranderde een ontmoeting op Schiphol in een videogesprek, een kerkdienst in de Dorpskerk werd een online kerkdienst waar ik, ondanks de afstand en de fysieke afwezigheid, grote verbondenheid voelde met de gemeente.

Daarnaast heb ik ook in Australië gezien dat er, wanneer mensen samenkomen en oog hebben voor elkaar, goede dingen gebeuren. Een telefoongesprek met een grootouder, het doen van een aantal boodschappen voor een buurvrouw, het helpen van hen wie hulp behoeven of het bedanken van hen van wie wij op dit moment afhankelijk zijn voor het openhouden van supermarkten en het krijgen van medische zorg kan een lichtpunt zijn in iemands dag. Het verblijf in Australië heeft mij laten zien dat de onderlinge verbondenheid van mensen groeit in tijden van crisis.

Ondanks dat de reis een wat aangepaste vorm heeft gekregen, hebben wij genoten van het goede weer, de prachtige natuur en ben ik bovenal dankbaar voor de tijd welke wij als familie met elkaar door hebben mogen brengen. Over circa 18 uur zal ik wederom op Nederlandse bodem staan en komt er een einde aan mijn ietwat turbulente reis naar Australië. Nu rest mij niets anders dan u al het goede te wensen in de komende tijd, tot ziens!

Davy Rensen

M. TreurenIn quarantaine onderweg naar Pasen (21) – In het vliegtuig