In quarantaine onderweg naar Pasen (22) – Inspiratie

op dinsdag, 07 april 2020

Inspiratie

Moedeloos loopt mijn zoon rondjes door het huis waar hij al dagen niet uit komt. Hij moet een gedicht maken voor Engels. In het Engels uiteraard. En waar hij daar voorheen na een lange schooldag en een voetbaltraining zijn hand niet voor omdraaide, blijft het scherm nu al dagen leeg. De inspiratie is nul. De focus ook trouwens. De deadline is twee dagen geleden verstreken. De lamlendigheid heeft toegeslagen, alleen de XBOX lonkt nog. Hier is ‘structuur bieden’ natuurlijk het door mij als ouder voor te schrijven recept in deze ongestructureerde crisistijd. Maar kom daar maar eens om bij een puber. ‘Typische boomer-opmerking’ luidt steevast het antwoord op mijn suggesties. Boomer, spreek uit boemer met een langgerekte oe. Je weet wel: ‘een best behoorlijk oud mens van vlak na de oorlog’.

Inspiratie. Dat is afgeleid van het Latijnse ‘in spirare’,  ‘inademen’ of ‘inblazen’. Het woordenboek geeft als betekenissen ‘bezieling, inval, ingeving, inademing en levenwekkende kracht.’ Het woord spiritus zit er in, ‘geest’. Inspiratie moet je dus per definitie niet bij jezelf zoeken. Daar heb je iets of iemand anders voor nodig. Het komt van buitenaf.

We zijn op weg naar Pasen. De Stille Week is aangebroken. We voelen ons na een paar weken ‘intelligente lockdown’ best lamgeslagen en inspiratieloos, we staan in de overlevingsmodus. De paasfolder van de supermarkt valt op de deurmat met een hoop feest-eten. Kan het ons bekoren? Kunnen we feestvieren in een tijd waarin we ons niet erg feestelijk voelen?

Een kinderlied van Elly en Rikkert zegt het eenvoudig maar raak:

Door de kracht, door de kracht van de Heilige Geest
Door de kracht, door de kracht van de God die geneest
Die er is, die zal zijn en die is geweest
Vieren we feest met elkaar.

Dat deze Grote Inspirator ons feestelijk zal stemmen is mijn gebed. Als ik mijn dagelijkse frisse neus haal zie ik al een glimp van zijn Levenskracht in de bloeiende amandelboompjes in de tuinen en de piepkleine eendjes in de sloot.

Annette de Deugd

M. TreurenIn quarantaine onderweg naar Pasen (22) – Inspiratie