In quarantaine onderweg naar Pasen (7) – Koningsdromen

op maandag, 23 maart 2020

Koningsdromen

Norse brugklassers een lied leren. De heer Glaubitz speelde het klaar ons in canon vrolijk te laten kwinkelleren: ‘Froh zu sein, bedarf es wenig, und wer froh ist, ist ein König’. De technische vaardigheid ontbreekt me nog u het notenschrift te laten zien of horen. Maar googelt u eens! Vooral als u ochtendhumeur hebt, is het een aanrader.

‘Om vrolijk te zijn heb je weinig nodig, maar wie vrolijk is, is niet minder dan een koning’. Wat let u dus om een koning te zijn?

In een stevige pil over ons ‘Droomleven’ lees ik dat de mens die zich vrij voelt en zijn eigen wereld beheerst een koning is. ‘Benadrukt wordt: zijn éigen wereld. Zodra hij andere wil beheersen, is hij geen koning meer’. De baas willen spelen over anderen wordt uitgelegd als een teken dat een mens zichzelf niet meer beheerst en het overzicht kwijt is. Dan moet hij zijn wil opleggen aan iemand anders: zijn personeel, zijn patiënt, een leerling, zijn eigen zoon of dochter. Wie weet: ‘de hele wereld met mij verbonden is, de ander is deel van mij, wat buiten mij is heeft net zoveel betrekking tot mij als wat binnen mij is’, heeft geen last van die dwang.

U bent met alles en iedereen verbonden! In de joodse traditie wordt verteld van koning Salomo, de zoon van David, die de taal van planten en dieren kon verstaan. Denkt u ook aan Franciscus van Assisi die een roofzuchtige wolf die overal de lammetjes verslond bekeerde..

Ineens valt er zo licht op Jezus, die tegen een cynische Pilatus die er niets van begrijpt zegt: ‘Mijn Koninkrijk is niet van deze wereld. Als dat zo was, hadden mijn dienaars wel gestreden..’ (Joh.18:36) Meer dan Salomo deed, brengt Christus rust en harmonie. Hij is onze vrede.

ds. Treuren

P.S.:  Morgen vanaf 15.00 uur kunt via kerkomroep.nl luisteren naar pianomuziek door Albert Theeuwsen vanuit de Dorpskerk.

M. TreurenIn quarantaine onderweg naar Pasen (7) – Koningsdromen