In quarantaine onderweg naar Pasen (8) – Een verwarrende dag!

op dinsdag, 24 maart 2020

Een verwarrende dag!

Wat mag (nog) wel, wat niet (meer)? Ik vind het niet makkelijk om die dwingende hand te ervaren die je de vrijheid beneemt. Maar als je van mensen in je nabije omgeving hoort dat ze lijden aan corona, of zoals gisteren een patiënt voor het journaal ziet, bevangt je de schrik. ‘Zo erg is het dus. Daar wil je toch geen risico mee nemen?   

Dit is vasten in contacten, een woestijntijd vlakbij huis!  

Het evangelie vertelt dat de duivel Jezus op de rand van het Tempeldak stelt, en Hem uitdaagt naar beneden te springen. Staat er niet in de Psalm dat de engelen toe zullen schieten om je in een duikvlucht te redden? (Luc.4: 9-12) Door dat te weigeren laat Jezus zien dat vertrouwen op God niet op konto van je verantwoordelijkheidsbesef mag schrijven.

De waaghals spelen en van de Tempel springen, denken dat je immuun bent en anderen niet besmetten zult, is God verzoeken. Hem forceren te helpen. Zo werkt het dus niet. We mogen wel op God rekenen, maar niet berekenend zijn.

Ook vandaag

Het ‘breaking news‘ dat er geen eindexamens komen! Ook al verwarrend. Ik appte m’n deelnemers aan Young&Holy.

Daniël: ‘Ik vind het echt raar, je werkt 6 jaar naar het eindexamen toe en nu gaat het niet door.’ Coen: ‘Heel gek om te beseffen, omdat je je hier heel lang op hebt voorbereid.’ En Jurre: ‘Wij hebben nu alleen nog herkansingen van schol en aan de hand van de cijfers van alle schoolexamens wordt nu dus bepaald of iemand slaagt of niet.’

Dus eigenlijk weten jullie het al?  

ds. Treuren

M. TreurenIn quarantaine onderweg naar Pasen (8) – Een verwarrende dag!