Pernis

op zondag, 28 februari 2021

Pernis ligt in een omarming van havens en snelwegen: de Petroleumhaven, de Eemhaven, de Prins Willem Alexanderhaven, de A4 en de A15. Tegen de beroepingscommissie zei ik dat ik dat wel heftig vond als ik uitstapte in Pernis: de herrie van de snelweg. “Er komt eigenlijk meer herrie uit de havens, van het lossen van de containers en zo”, zei iemand. De anderen knikten instemmend.

Inmiddels woon ik vijf weken in Pernis. Als ik naar de winkels loop, luister ik naar alle geluiden om en in het dorp: het gedruis van de snelweg, het getoeter van vrachtwagens, het gebonk van metaal, geluidssignalen – ik hoor veel maar ik weet niet wat ik hoor. Ik hoop dat iemand me dat nog eens kan uitleggen.

Zo ga ik ook op bezoek bij de mensen in de gemeente. Ik luister naar de verhalen maar ik weet nog niet goed wat ik hoor: ik ken de mensen en hun achtergronden nog niet, ook de relaties en verbanden in het dorp niet. Ik hoop dat ik het gaandeweg steeds beter ga begrijpen.

Zondagavond lezen we uit het Evangelie van Markus. Jezus is voor de laatste keer op weg naar Jeruzalem. Zijn leerlingen trekken mee. Ze horen veel: over de Mensenzoon, over lijden en sterven, over opstaan – maar ze begrijpen het nog niet. Wij lezen en leven mee. In de hoop dat we het steeds beter gaan begrijpen: wie Jezus is.

Ds. G. Stougie uit Pernis

Dit is voorlopig het laatste stukje in deze serie.

 

M. TreurenPernis