De voorjaarsschoonmaak

op vrijdag, 05 maart 2021

Toen ik nog een kind was zei mijn grootmoeder altijd dat je in het voorjaar alles moest schoonmaken en dat alles voor de Pasen klaar moest zijn. En mijn grootmoeder deed het grondig, alle kasten werden leeggehaald en gesopt en alle kleden hingen buiten, alle vloeren werden gedweild. En ik moest vooral niet in de weg lopen. Anders haalde ze de Pasen niet.

Dat voor de Pasen klaar zijn is overgenomen van onze Joodse vrienden die geacht worden hun hele huis te reinigen van gerezen producten zoals koek, cake, brood, crackers etc. De verzamelnaam voor al deze producten is : Chameets , dit is een Jiddisch/ Hebreeuws woord wat letterlijk  ‘gegiste’  betekent.

De achtergrond van deze schoonmaak is het feit dat de Joden op hun vlucht uit Egypte alleen ongerezen deeg bij zich hadden en dus alleen matzes konden bakken. Ook nu mag je gedurende Pesach alleen matzes eten. De complete schoonmaakgids voor Pesach bestaat al gauw uit 75 pagina’s, want hier en daar komt er ook nog een rabbijn in beeld die zegt wat je wel of niet mag doen. Van een vriendin weet ik dat ze begint met de slaap- en studeerkamers en dan langzamerhand naar de keuken toewerkt. Tijdens de schoonmaak wordt het terrein waar je nog mag eten steeds verder ingeperkt. Want een beetje koek gaan eten achter je computer in de schoongemaakte werkkamer kan natuurlijk niet. Helemaal aan het eind vlak voor Pesach verbrand je de chameets die er nog over is of je verkoopt het tijdelijk aan een niet-Jood. Tijdens de schoonmaak moet je degene die bezig is vooral niet storen, anders kun je een draai om je oren krijgen, net als bij mijn grootmoeder vroeger. Schoonmaken is bepaald een stressvolle bezigheid, zeker als het ook nog eens op tijd af moet. Terwijl ik dit schrijf denk ik dat in deze Coronatijden we ook worden geconfronteerd met allerlei reinheidsvoorschriften. Zo gek waren die schoonmaak ideeën niet denk ik dan. Dus lach niet, maar ik ben ook begonnen met schoonmaken en bepaal voor het hele jaar meteen dat je alleen maar in de kamer en de keuken mag eten. Dat scheelt weer.

Met nog een recept voor matzetaart. Eet smakelijk ~ Bete’avon! ~ !???????

Benodigdheden: 6 matzes, rode wijn en chocoladepasta (melk of puur).

  1. 3 matzes kort onderdompelen in rode wijn.
  2. 3 matzes insmeren met chocoladepasta.
  3. Matzes om en om op elkaar leggen.
  4. Bovenkant en zijkant van de matzetaart insmeren met chocoladepasta.
  5. Matzetaart in folie wikkelen en in de ijskast bewaren.

Nelli van den IJssel-Groen

M. TreurenDe voorjaarsschoonmaak