Wijkberichten t/m 1 december

op zaterdag, 16 november 2019
Eeuwigheidszondag

Op zondag 24 november vieren wij Eeuwigheidszondag. We zien uit naar de toekomst, de komst van de Rechter die ook onze Redder is. Ook de vier Adventsweken die volgen staan in dit teken van reikhalzend verlangen. Heel lang geleden duurde de Advent maar liefst zes weken. In die weken werd er net als voor Pasen gevast en boete gedaan. Het kerkelijk jaar liep niet ergens op uit (zoals nu bij protestanten) maar boog terug. Het werd afgerond. Mooi is dat!
In het Hebreeuws komt ’t woordje ‘jaar’ van ‘herhalen’ of ‘veranderen’. Waar het om gaat is dat je opnieuw beleeft, op dieper niveau ervaart wat je eerder hebt meegemaakt. Ieder jaar is een ‘herhaling’, een boomring erbij, een spiraalbeweging. Het grote leerboek van het Jodendom is de ‘misjnah’, wat heel simpel ‘herhaling’ betekent. Door de stof te herhalen, krijg je er iets bij. Zo wordt het ieder jaar weer Kerst. Je buigt je opnieuw over de kribbe. Je denkt: verveelt dat niet? Dat kan! Maar hopelijk beleef je het ieder jaar opnieuw.
Zoals gebruikelijk worden de namen genoemd van die gemeenteleden die de Heer in het afgelopen jaar tot zich genomen heeft. Een geladen moment! Uit de Bijbel lezen we Jozua 8: 30-35, de opdracht van God op de berg Ebal een altaar op te richten. Eigenlijk een monument. Met dit hoogtepunt sluiten de serie over Jozua af.
In de avonddienst gaat ds. A. Robbertsen voor die inmiddels predikant is in Rotterdam.

Adventsdienst

Op zondag 1 december, de eerste van de Advent, werkt Anjo van Hemert (mezzo-sopraan) met Bartjan Geleijnse (orgel) mee aan de dienst. Zij zullen samen een paar sfeervolle Adventsliederen ten gehore brengen. Voor de Schriftlezing sluit ik me aan bij het leuke en inspirerende project van de Kindernevendienst. ‘Licht zien’ is deze keer het motto. We lezen onder andere Gen. 1: 3-5, de schepping van de zon, maan en sterren. Terwijl het licht er meteen al is!
In de buurt van deze zondag word ik zestig. Daar groei je gelukkig langzaam naartoe… Bij het koffie-drinken na afloop van de dienst wil ik u tracteren.

De rechter en redder

Op 2Doc zag ik een paar weken terug een documentaire over de manier waarop de Filippijnse regeringsleider Duterte het drugsprobleem in zijn land oplost. Ik vond het verbijsterend. De politie doet met veel geweld invallen in krotten en zet op straat valstrikken met nep-handelaars op om drugsgebruikers te grijpen. Gevangenissen zitten overvol.
Verslaafden werden geïnterviewd en ook drugsdealers die bevend van vrees hun verhaal deden. Ze konden het niet laten. Maar de kans dat ze gedood zouden worden schatten ze op 50%. Een reden van velen zich vrijwillig op laten sluiten en af te kicken.
Ronduit bizar was het interview met een echtpaar, een man en vrouw van achter in de dertig. Voor een paar honderd euro vermoordden zij wie je maar wilde. Ze vertelden dat burgemeesters, rechters, politie doorlopend van hun diensten gebruik maakten om drugsgebruikers en tegenstanders uit de weg te ruimen. Ze haatten het werk dat ze deden. Ze haatten Duterte het meest. Waarom ze dit vuile werk dan toch deden? Voor hun kinderen! Om ze te kunnen voeden.
Mijn wereldbeeld kantelde. Wat is goed, wat is kwaad? Wat brengt mensen zo ver? De oplossing heet armoede! ‘Mijn God, vergeet de armen niet’, staat er in de Psalmen. Van de Messias zingen we dat Hij ‘de rechter is der armen’. Niet om hen te veroordelen, langs de strenge meetlat van onze burgerlijke normen en waarden, maar om hen te redden. Richten in de Bijbel is rechtdoen, mensen recht verschaffen en recht spreken. Wat krom is weer recht maken.

met hartelijke groet,
ds. Treuren.

Agenda

Do.21 nov.: Lezing rabbijn Tamarah Benimah om 20.00 uur in de Dorpskerk
Vr. 22 nov.: Catechisatie 12-15 jaar om 17.00 uur
Do. 28 nov.: Young&Holy om 20.30 uur in ’t Rooie Keldertje
Vr. 29 nov.: Catechisatie 12-15 jr. om 17.00 uur
Ma. 2 dec.: Ziekenbezoekgroep om 13.15 uur
Wo. 4 dec.: Twintigers om 19.30 uur in de consistorie

Oproep

De agenda, zoals hierboven opgesteld, is naar alle waarschijnlijkheid niet compleet.
Wil een ieder die kringen of andere activiteiten leidt, de data ervan aan mij doormailen? Dan zorg ik ervoor dat alles netjes vermeld wordt
(mailadres: m.overvliet@planet.nl).

Giften

Ds. Treuren heeft een gift van €10,00 ontvangen ten behoeve van de Dorpskerk.
Anneke Swank heeft een gift van €20,00 ontvangen, voor de Diaconie van de Dorpskerk.
Nel van der Kley heeft een gift van €20,00 ontvangen, deze is bestemd voor het orgelfonds van de Dorpskerk.

Jarigen

• Mevr. A. van der Salm – den Hengst wordt op 2 december 83 jaar.
• Mevr. S.E. Stein – de Gelder wordt op 6 december 84 jaar.
Beide dames van harte gefeliciteerd met uw verjaardag! Wij wensen u een gezellige dag.

Huwelijksjubileum

• Dhr. en mevr. van IJssel – Hage zijn op 24 november 50 jaar getrouwd.
Een gouden bruiloft! Gefeliciteerd met dit jubileum, wij wensen u een feestelijke dag met familie en vrienden.

Tot slot

5 december

De winters van weleer
hadden veel meer sfeer.
Ze waren lang en koud
met sneeuw en havermout.
’s Morgens op de fiets naar school,
’s avonds een bord vol boerenkool.
En je dronk met kleine slokjes
warme melk met anijsblokjes.
Ja, je kindertijd herleeft
met het cadeau dat Sint je geeft.

Anne-marie Overvliet – Visser

Kerstproject kindernevendienst Dorpskerk 2019: ‘Geef licht!’

Het kerstproject van de kindernevendienst van de Dorpskerk staat in het teken van licht.

Vooraan in de kerk plaatsen we een groot glas-in-lood-raam. Elke adventzondag zal een deel van het raam letterlijk ‘belicht’ worden. Met Kerst wordt tot slot de gouden kerstster op het raam bevestigd. Elk gedeelte van het raam belicht een andere betekenis van licht in de Bijbel. Zo hebben we licht om te kunnen zien, de warmte die licht geeft, zelf een lichtje zijn, het licht van de engelen en het licht van de ster volgen.

Het glas-in-lood-raam laat – net als Bijbelverhalen – twee dingen tegelijk zien: ze vertellen een verhaal, maar wie goed kijkt ziet nog iets anders: door de verhalen schijnt een licht. Het licht van Gods liefde voor de mensen. In de advent periode mogen we met elkaar naar Kerst toeleven, de geboorte van Jezus, het licht van de wereld. We kijken uit naar het licht! Ook mogen we zelf zijn liefde doorgeven en een lichtje zijn voor anderen.

Geef licht!

De leiding van de Kindernevendeinst

Evert NieuwkoopWijkberichten t/m 1 december