Thema-avond religie en geweld

op 22-02-2017

De Gemeente Groei Groepen van Delfgauw nodigen u/jou uit voor een bijzondere thema avond

Datum: woensdag 22 februari 2017
Plaats: Kerkelijk Centrum Delfgauw
Inloop vanaf 19.30 uur. De avond zelf begint precies om 20.00 uur.

Deze avond gaat over RELIGIE EN GEWELD, en Dr. Sam Janse (o.a. bekend uit het dagblad Trouw) zal deze avond een inleiding houden over dit thema. Na de pauze is er gelegenheid om vragen te stellen.

Korte introductie op het thema:
Religie en geweld hebben een dubbele verhouding. Vanuit religieuze motieven kunnen mensen grote daden van opofferingsgezindheid verrichten, maar ook de afschuwelijkste aanslagen plegen. Het is een buitengewoon actueel thema waar we dagelijks mee geconfronteerd worden. Bij religieus geweld denken we tegenwoordig vooral aan de islam, maar ook het jodendom en het christendom hebben zich schuldig gemaakt aan geweld in Gods naam.

Hoe ligt dat in de Bijbel? Vooral het Oude Testament kent een behoorlijk portie geweld. Volgens de bijbelschrijvers geeft God de opdracht om hele stammen en steden uit te roeien. Hoe kan een dergelijk bevel komen uit de God van wie in dezelfde Bijbel wordt gezegd dat Hij liefde is. We vinden dat bij Jezus, maar ook in het Oude Testament komen we deze barmhartige en genadige God duidelijk tegen. Hoe kan dat alles in één Bijbel staan?

Dr. Sam Janse schreef in 2006 een boek De tegenstem van Jezus over dit onderwerp. Eind vorig jaar heeft hij opnieuw een boek over geloof en geweld laten verschijnen: Is het de schuld van de Ene? In gesprek met Paul Cliteur en anderen over monotheïsme en geweld

is-het-de-schuld-van-de-ENE

anouschkaThema-avond religie en geweld