Column: warmte gezocht

op vrijdag, 23 september 2022

door ds. Robert Stigter, verschenen in Telstar van 21 september 2022

Warmte gezocht

De herfst is begonnen. Elk jaar vind ik het een uitdaging om de verwarming zo laat mogelijk aan te zetten. Binnenkort gaat het er toch van komen. Ik maak me niet zozeer zorgen over mijn eigen gasrekening. Ik heb gelukkig nog een vast contract. En mijn huis is goed geïsoleerd. Maar ik maak me wel zorgen over andere mensen. Voor veel mensen in Pijnacker-Nootdorp is het wel een probleem dat hen nu raakt in de portemonnee. En als je portemonnee leeg raakt, en de warmte uit je huis weglekt, verdwijnt ook al snel de sociale warmte. Net als bij de coronacrisis haalt deze crisis al snel het slechtste in de mens naar boven. De bereidheid om vluchtelingen op te vangen raakt op, de lontjes worden korter, vertrouwen in de medemens verdwijnt.

Natuurlijk: de overheid neemt maatregelen. De Europese Unie, de regering, de gemeenteraad. Maar dat zal niet voor iedereen genoeg zijn. We hebben onszelf jarenlang afhankelijk gemaakt van goedkoop gas uit Rusland. Afkicken gaat zoals altijd een pijnlijk proces worden. En in ons kapitalistische systeem wordt die pijn snel gedragen door de schouders die al zo veel moeten dragen.

Wat kunnen we zelf doen? We kunnen met elkaar delen. Als je deelt wordt wat je zelf hebt meestal minder. Behalve de liefde. Als je liefde deelt, wordt het meer. En datzelfde geldt voor warmte. Misschien moeten we de warmte gewoon met elkaar delen. Niet allemaal in ons eigen huis de winteravonden doorbrengen, maar elkaar opzoeken. Wat als we bijvoorbeeld in de kerk samen warme maaltijden gaan koken? Dat is drie keer warmte: een warme hap, we hoeven maar één gebouw warm te stoken, en de gezelligheid geeft ons allemaal warmte.

Zoals Prediker schrijft: ‘Je kunt maar beter met z’n tweeën zijn dan alleen. Want samen bereik je meer dan in je eentje. Als twee mensen samen slapen, blijven ze lekker warm. Maar als je alleen slaapt, krijg je het koud. Samen ben je sterker. Net als een touw dat gemaakt is uit drie losse touwen. Dat trek je niet zomaar stuk.’

 

RobertColumn: warmte gezocht