Column ‘God in oorlog’

op donderdag, 17 maart 2022

verschenen in Telstar 16 maart 2022

God in oorlog?

Het is oorlog. Oorlog in Europa. Oorlog in Oekraïne. De oorlog komt deze week ook onze gemeente binnen. Vluchtelingen worden vanaf deze week opgevangen in het Van der Valk Hotel in Nootdorp. De oorlog is op het schoolplein. Ik sprak een inwoner van Delfgauw uit Oekraïne. Familieleden zijn op de vlucht. De mannen moeten blijven en vechten voor vrijheid in Oekraïne.

Waar is God in deze oorlog? Voor Patriarch Kirill leider van de kerk in Rusland is het duidelijk. God staat aan de kant van Rusland. Want God is tegen gayprides. En God is voor één heilige Russische drie-ene natie: Rusland, Belarus, Oekraïne, onder één hoofd. En dat hoofd is natuurlijk Putin.

Eenheid is iets heel moois. Het is bijzonder hoe Oekraïners als eenheid weerstand bieden tegen de vijand. Zelfs de altijd verdeelde Europese Unie trekt als eenheid op tegen Putin. Eenheid is ook een belangrijk begrip in de Bijbel. ‘Het is Gods grote plan om alles in de hemel en alles op aarde één te maken, onder één hoofd: Jezus’. Zo zou je de Bijbel kunnen samenvatten. En hoe doet Jezus dat? Niet met tanks, machinegeweren en raketten. Een heilige oorlog waarin die wapens worden gebruikt voor de eer van Putin, Kirill en moedertje Rusland, is godslasterlijk.

Hoe maakt Jezus alles in de hemel en op aarde één? Door vrede te brengen. En vrede is meer dan de afwezigheid van oorlog. Vrede is in de Bijbel eenheid, compleetheid, heelheid.

Dus waar is God in deze oorlog?

God is waar de vrede opbloeit. Waar vluchtelingen gastvrij worden onthaald. Jezus is te vinden in de schuilkelders. Letterlijk, want iconische Jezusbeelden gaan nu ondergronds. De tranen van de Hemel stromen bij begrafenissen van onschuldige burgers, Oekraïense strijders, en Russische jongens die naar het front worden gestuurd. De Heilige Geest waait, zo hoop en bid ik, waar onderhandelingen plaatsvinden en vrede wordt gezocht.

Laten we zo ook hier vrede zoeken. Door onze vrijheid te koesteren en te stemmen bij de verkiezingen. Door vluchtelingen te steunen. Door ons steentje bij te dragen aan vrede: eenheid, compleetheid, heelheid.

ds. Robert Stigter

RobertColumn ‘God in oorlog’