Hoe organiseer je een coronaproof kerstwandeling in 2020?

op donderdag, 19 maart 2020

Een QeRstwandeling organiseren met weinig moeite? Lees op deze webpagina hoe je van de inzet en het talent van Crosspoint kunt profiteren.

Heb je nog tijd en energie om een vaste lokale route te maken (meer kansen voor lokale verbinding en beleving)? Hieronder de tips vanuit Kerk Delfgauw:

  1. Een vaste route mag, zolang je maar geen vaste data noemt. Evenementen zijn op dit moment verboden. Maar als mensen op eigen gelegenheid iets gedurende een langere periode kunnen doen, is er geen sprake van een evenement. Maak je je hier toch zorgen om? Check dit bij het secretariaat van de burgemeester van jouw kerkplaats.
  2. Voor de veiligheid is het verstandig dat mensen zich moeten inschrijven. Dat kan via datumprikker.nl, en dan een ‘inschrijving’. Iedereen kan dan zijn of haar eigen moment inschrijven. Wij gaan er vanuit dat mensen die zich inschrijven braaf genoeg zijn om niet op een ander moment de wandeling te gaan lopen. Via datumprikker verkrijg je de mailadressen waardoor je de deelnemers op de dag van deelname kunt berichten over de startlocatie.
  3. De scenes kun je opnemen op filmpjes. Die filmpjes kun je via QR codes (eenvoudig aan te maken via deze Nederlandstalige website) op plekken toonbaar maken voor iedereen die ze op die plek scant met de telefoon. Eventueel kun je de filmpjes online achter een wachtwoord zetten. De filmpjes kun je op locatie opnemen, of via een green screen en een foto van de locatie op de locatie laten verschijnen. Als je het eenvoudiger wilt doen, zet dan een voiceover achter een foto. In de meest eenvoudige vorm schrijf je de wandeling helemaal uit, en printen de mensen de tekst om hem zelf op locatie met elkaar uit te spelen.
  4. Vraag vooral lokale fondsen aan. Wat je doet is goed voor de onderlinge verbinding in de wijk/het dorp. En ook nog een vorm van cultuur. Veel fondsen zitten met geld over voor 2020 omdat er zoveel niet door kon gaan.
  5. Zoek samenwerking met lokale partners. Horeca die warme chocolademelk wil schenken, een buurttuin. Je kunt ook buurtbewoners vragen om zelf de route van de QeRstwandeling te verlichten. Zie hoe wij dit probeerden met Glow Delfgauw.
  6. Zorg voor een script met inhoud. De kerstpreek gaat waarschijnlijk minder mensen trekken, dus mag best ook in de QeRstwandeling terugkomen. Ons script mag je ook gebruiken.
  7. In deze vorm raken de digitale en analoge wereld elkaar. Dat is een mooi beeld van hoe hemel en aarde elkaar raken in de geboorte van Jezus. Een mooie vertaling van het kerstevangelie in 2020. Veel zegen en succes!
    dominee Robert Stigter

 

RobertHoe organiseer je een coronaproof kerstwandeling in 2020?