Kerk open op afspraak

op donderdag, 26 maart 2020

Vanwege de uitbraak van het coronavirus heeft de overheid alle bijeenkomsten verboden tot 1 juni. Dat betekent ook dat kerkdiensten niet op de gewone manier door kunnen gaan. Hoewel het in Kerk Delfgauw mogelijk is en blijft om via livestream of kerkomroep toch gezamenlijk een kerkdienst te vieren, kan het als gemis ervaren worden om zo lang niet in onze kerk terecht te kunnen. Even de stilte ervaren, in de zo vertrouwde kerkzaal zijn, opzien naar het Kruis, bidden, misschien zelfs in de stilte een lied zingen…

Daarom wordt de komende tijd de mogelijkheid geboden om de kerk op afspraak te bezoeken om daar zelf een korte persoonlijke viering of meditatie te houden. Het is wel nodig om je vooraf aan te melden.

Om de veiligheid voor iedereen te bewaken en de voorschriften van de overheid te respecteren, geldt een aantal voorwaarden. Ten eerste is het noodzakelijk om je vooraf aan te melden bij gastvrouw Jolanda van Wijk op mailadres gastvrouw@kerkdelfgauw.nl, waarbij je aangeeft wat voor jou een goed moment zou zijn (voor de planbaarheid gelieve dit mailadres te gebruiken, en niet het telefoonnummer van de gastvrouw). Zo kunnen de bezoekers worden ingepland, zodat er niet te veel mensen gelijktijdig in de kerk zijn. En dat is helaas al snel het geval. Je kan je alleen individueel aanmelden of met je partner of je gezin (conform voorschriften RIVM). De voorschriften van de RIVM dienen te worden opgevolgd. Dat betekent onder meer dat als je ziek bent, je helaas niet toegelaten kan worden. Ook moet je voorkomen dat je bijvoorbeeld de deur met je handen aanraakt.

Je kunt 10 à 15 minuten in de kerkzaal verblijven op de voor jou ingeplande tijd. Ter inspiratie is er een ‘doe-het-zelf-liturgie’. Die ziet er zo uit:

  1. Aansteken kaars
  2. Stilte
  3. Lezen Bijbeltekst (hardop of in stilte, er wordt een tekstsuggestie gegeven)
  4. Zingen van een lied (hardop of in stilte, er wordt een suggestie gegeven)
  5. Gebed, afgesloten met een gebed om zegen
  6. Stilte
  7. Kaars uitblazen
  8. In stilte de kerk verlaten, hopelijk gesterkt en bemoedigd

Uiteraard kan je ook je eigen invulling kiezen. In principe is de gastvrouw of een kerkenraadslid elders in het kerkgebouw aanwezig, dus de deur is open of wordt geopend, en de deur wordt ook weer gesloten. 

RobertKerk open op afspraak