Samen tegen voedselverspilling

Samen tegen voedselverspilling, samen uit eten

Om voedselverspilling tegen te gaan, willen we mensen attenderen op restaurants zoals Instock in Den Haag. Zij gebruiken voedsel in hun gerechten dat anders onnodig zou zijn weggegooid. 

Voedselverspilling begint al vroeg in de keten: 39% van alle voedselverspilling gebeurt bij de producent en heeft dus nooit de supermarkt of horeca bereikt. Met de ‘producent’ worden alle boeren, telers, fabrikanten, productverpakkers en tussenhandelaren bedoeld. Bij de producent worden producten weggegooid vanwege bijvoorbeeld oogstverliezen, overschotten of een afwijkende maat of uiterlijk. Afnemers willen de mooiste producten. De vraag is alleen: wat gebeurt er met het overschot aan producten waar soms helemaal niets aan mankeert of soms net iets minder mooi zijn? Bij Instock halen ze producten op van bijvoorbeeld een vishandelaar en een vleesverpakker en dragen op deze manier een steentje bij. Maar hopelijk ontstaan er steeds meer initiatieven die de waarde inzien van deze restproducten die eigenlijk geen restproducten zouden moeten zijn. Eten weggooien kost niet alleen geld, maar ook de energie die de teelt, verpakking, transport en koeling van voedsel is gestoken gaat verloren. Zonde en onnodig, toch?

Daarom willen we mensen attenderen op dit soort initiatieven en van de nood een deugd maken door hier gezellig uit eten te gaan met mensen uit Kerk Delfgauw die hier interesse in hebben. Dit willen we doen op zaterdagavond 15 februari om 18.30 uur. De kosten zullen ongeveer 25 euro p.p. bedragen. Gaat u mee?

Aanmelden kan via 06-24 48 06 84 of via de intekenlijst op het prikbord in de kerk.