Top2000-Kerkdienst: de keuze van Koos Valkenburg

op maandag, 30 november 2015

Vandaag deel 2 van de keuze van de commissieleden. De beurt is vandaag aan Koos Valkenburg. Hij schetst een prachtig tijdsbeeld uit zijn jonge jaren, bij het nummer “Turn, Turn, Turn” van The Byrds. Ook dit jaar is dit nummer uit 1965 weer terug te vinden in de reguliere top 2000. Op welke plaats is op dit moment nog niet bekend. Dit schrijft Koos er bij:

Hallo, ik ben Koos; de belangstelling voor popmuziek begon bij mij eind jaren 50 en zeker de 60er jaren, middelbare school, voor het eerst singeltjes kopen, Veronica, de swingende jaren 60 noemt men dat vaak. Maar het was ook een verwarrende tijd zoals nu, 2015; veel geweld, oorlogen in Vietnam, rond Cuba: de z.g. Cuba crisis met een reële dreiging van een kernoorlog, de z.g. Praagse lente, met Russische tanks in de straten van Praag en de zelfverbranding van de student Jan Palach als protest tegen de Russische invasie. Één jaar jonger dan ik, dat maakte toen zeer veel indruk. De 6-daagse oorlog Israël, bouw Berlijnse muur, veel vluchtelingen, moorden op bekende mensen: John F. Kennedy, Robert Kennedy en Martin Luther King. Vredesmarsen, protestbijeenkomsten. Flower Power toestanden, Protestsongs van Boudewijn de Groot die zong “Er komen andere tijden/ mijnheer de President”, en Bob Dylan die zong over Times They are A Changin. Tegen je ouders in je eigen weg zoeken, zelfs de kerken gingen er zich mee bemoeien. Toverwoord was Instuif, bijeenkomsten waarmee de anders ongrijpbare jeugd, gegrepen moest worden..

Maar er waren ook liedjes van hoop en zo een is van The Byrds, Turn Turn Turn met als laatste zin “A Time For Peace, I swear it’s not too late.” Dit liedje zou ik graag terug willen zien in de Top 2000 en eventueel het liedje wat nog niet in de lijst van 2014 stond, van Rika Zarai Yerushala’im shel zahav geschreven tijdens de 6-daagse oorlog en wat een Hymne is geworden. En we zijn nu nu 40 jaar later en zullen er ook weer andere tijden komen.

edwardTop2000-Kerkdienst: de keuze van Koos Valkenburg