Weer samen zingen in Kerk Delfgauw

op vrijdag, 10 juli 2020

Vanaf aanstaande zondag 12 juli kunnen we eindelijk weer samen zingen in Kerk Delfgauw. De wijkkerkenraad baseert zich bij dit besluit op een risicotaxatie die door de PKN wordt geadviseerd. Je kunt de berekening ook zelf uitvoeren, zie hieronder.

Om dit veilig te doen gaan we tijdens het zingen de ventilator maximaal aanzetten, hoewel dat wat lawaai geeft. Dat betekent ook dat er buitenlucht naar binnen komt en de zaal dus de temperatuur krijgt van buiten. Als het buiten fris is, kun je je jas dus beter aan houden. Bij hoge temperaturen is het gebouw meestal warmer dan buiten, en wordt de temperatuur hier juist aangenamer van.
En we gaan niet te veel samen zingen, maximaal 20 minuten in een kerkdienst. Want of je veilig kunt zingen hangt samen met hoe lang je zingt. Wat ook helpt is om niet uit volle borst te zingen, maar met een enigszins gedempt volume. 

En het allerbelangrijkste om dit veilig te doen is dat je thuis blijft bij klachten, volg de richtlijnen van het RIVM.

Samen zingen is een tijd lang afgeraden omdat bij zingen kleine druppeltje (aerosolen) vrij komen. Het is nog niet duidelijk of die kleine druppels bijdragen aan de verspreiding van corona. Door het samen zingen onder de juiste voorwaarden te doen, wordt de kans op verspreiding verkleind. Meer achtergrondinformatie is te vinden op deze pagina van het RIVM

Mocht je je niet veilig voelen bij het samen zingen, dan kun je ook plaatsnemen in de hal, achter de glazen wand. 

Zelf de berekening uitvoeren? Ga naar https://eerstehulpbijventilatie.nl/ruimte-berekening-co2/. Het aantal personen is 100, het ruimtevolume 1728 m3, de ventilatie capaciteit 4000, de tijdsduur max 1,25 uur, aantal minuten zingen 20.

RobertWeer samen zingen in Kerk Delfgauw