Lunchconcert 10 april 2022

op vrijdag, 08 april 2022

in de  Ontmoetingskerk over de kruisweg van Jezus

Het maandelijkse lunchconcert in de Ontmoetingskerk op zondag 10 april wordt dit keer verzorgd door het Voorburgs Vocaal Ensemble o.l.v. Marijke van Klaveren met aan de vleugel Liselotte van Tol.

Zij brengen Via Crucis van Franz Liszt (1811-1886). Via Crucis moet Liszt na aan het hart gelegen hebben. Al halverwege de jaren zestig van de 19e eeuw maakte hij een begin met de compositie ervan. Dit blijkt uit enkele van zijn aantekeningen uit die tijd en uit een drietal bewerkingen van het bekende koraal O Haupt voll Blut und Wunden uit de Matthäus Passion van J.S. Bach. Het was een van de laatste wensen van de componist dat het werk ooit tijdens een kruiswegomgang in het Romeinse Colosseum zou worden uitgevoerd. Liszt had enkele jaren (1861 – 1863) in Rome gewoond waar hij met de kerkelijke overheid overleg had gevoerd over vernieuwingen in de rooms-katholieke kerkmuziek. Het verhaal gaat dat Liszt tijdens een processie in het Colosseum plotseling was neergeknield en enkele keren had uitgesproken: “O crux, ave, spes unica” (“Weest gegroet, o kruis, enige hoop”).

Het aangrijpende verhaal van Goede Vrijdag wordt door het koor bezongen aan de hand van alle 14 staties van de kruisweg van Jezus.Een prachtig geheel!

U bent gelukkig weer van harte welkom en als u rechtstreeks doorkomt vanuit een kerkdienst dan is er een boterhammetje om de eerste trek te stillen.
Het concert begint om 12.00 uur en de kerkzaal gaat om 11.40 uur open.
Na afloop bent u uitgenodigd om, onder het genot van een drankje, nog even na te praten over deze uitvoering.

Voor nadere info of vragen: Job van Keulen: 06-14007175 of activiteitenok@gmail.com

Van harte welkom!

PM. Het concert wordt ook uitgezonden via kerkdienstgemist.nl.

***

Kees de JongLunchconcert 10 april 2022