Bronnenlijst homoseksualiteit

Het doel van de bronnenlijst is om het gesprek over homoseksualiteit te stimuleren. Het is een hulpmiddel om te zoeken naar informatie (zo hoeft niet iedereen zelf ‘het wiel uit te vinden’).

De bronnen zijn bedoeld voor alle gemeenteleden om hun kennis over het onderwerp te kunnen verdiepen. Het is niet zo dat alle leden van de wijkkerkenraad alle boeken zelf hebben gelezen. We vinden het belangrijk om kennis te nemen van de verschillende visies die er over dit onderwerp bestaan. De ene bron zal meer het ‘behoudend’ perspectief benadrukken, de andere meer het ‘progressieve’ perspectief.

Als wijkkerkenraad streven we met name naar begrip van elkaars visie (zonder vooroordeel) en behoud van eenheid.

Gedurende de komende periode kan deze bronnenlijst verder worden uitgebreid. Suggesties voor uitbreidingen kunnen worden gemaild naar scriba@kerkdelfgauw.nl.

Sites / Artikelen

Online preken / Lezingen

Boeken

Geliefden – Preston Sprinkle

Zo begint auteur Preston Sprinkle zijn boek Geliefden. Hij noemt dit het moeilijkste boek dat hij ooit heeft geschreven. Veel mensen, zo schrijft hij, willen nauwelijks luisteren naar wat hij allemaal te zeggen heeft, maar vooral zo snel mogelijk weten waar hij staat in de discussie over homoseksualiteit. Daarom zegt hij al aan het begin: ‘Ik sta voor waarheid en ik sta voor liefde. Uitvinden hoe dat samengaat, kost veel moeite. Ik weiger in dit boek op moeilijke vragen simpele antwoorden te geven. In dit boek gaan we studeren en we gaan luisteren naar het verdriet en de vreugde van echte mensen met een homoseksuele gerichtheid. We gaan ons best doen om onze vooronderstellingen aan de kant te schuiven en oprecht onder- zoeken wat God, niet onze traditie, zegt over homoseksualiteit. En we nodigen God uit om ons te corrigeren als we fout zitten. Sommigen van jullie zijn vóór relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht, anderen zullen daartegen zijn en nog weer anderen weten het gewoon niet. Ik schrijf dit boek voor ons allemaal. De Bijbel heeft ons allemaal iets te zeggen. Ik bid dat mijn geschreven gedachten erover tot lof en eer zullen zijn van mijn Heer en Koning.’

Geliefden is de eerlijke beschrijving van een zoektocht. Een zoektocht om waarheid en liefde met betrekking tot homoseksualiteit hand in hand te laten gaan. Want als onze Heer, Jezus Christus, één ding duidelijk maakt in zijn confrontaties met de farizeeën, dan is het dat je een juist standpunt kunt hebben maar toch de plank helemaal mis kunt slaan, door een gebrek aan liefde.

Veilige Kerk – John Lapré

Inspirerend en onderbouwd boek over homoseksualiteit binnen de christelijke geloofsgemeenschap. De auteur maakte mee hoe hij vanwege zijn geaardheid ‘uit de kast gedwongen werd’ en vervolgens totaal geïsoleerd kwam te staan met zijn vragen rond geloof, kerk en acceptatie van seksuele diversiteit. Persoonlijk getuigenis over de weg van Lapré, zonder bittere verwijten of simplistische redeneringen. Benoeming van het ethische dilemma, begrip voor de spanningen rond dit thema, constructieve weg om als ‘spoorzoekende gemeente’ een benadering te vinden die liefdevol, pastoraal, wijs en bijbels is. Dit boek wil geloofsgemeenschappen helpen een veilige kerk te zijn waar liefde heerst en ruimte is voor verschil in beleving en geaardheid. John Lapré (1986) woont in Almelo met Lionel en heeft rechten gestudeerd. Momenteel is hij militair jurist. ‘In dit bewogen pleidooi geeft Lapré terecht aan wat het mooiste cadeau is dat aan een worstelende homoseksuele jongere of oudere kan worden gegeven: hem in christelijke bewogenheid te zien staan als mens.’ Prof. dr. J. Hoek, ETF Leuven ‘De goedheid van God voor iedereen, van welke persoonlijke en seksuele geaardheid ook. De barmhartigheid van christenen voor hun medemensen, hoe lastig hun persoonlijke situatie ook te vatten is. De consequente en respectvolle weigering om theologische normen te hanteren in discussies over mensen. Deze drie aspecten geven dit boek van John Lapré een menswaardige toon mee, die past in de stijl van Jezus.’ 

Verscheurd – Justin Lee

Verscheurd is een persoonlijk verhaal. Als puber en toegewijd christen worstelt Justin Lee met een geheim: hoewel hij moeite heeft om het te accepteren, weet hij dat hij homo is. In Verscheurd schrijft Lee over zijn ontkenning, coming-out, zijn ervaringen met ‘ex-gay’-bewegingen, intensieve studie van de Bijbel, zijn vragen over hoe God wil dat hij als homo zijn leven leidt en zijn uiteindelijke zelfacceptatie. Daarbij ontzenuwt hij een aantal vooroordelen en laat hij zien hoe je vanuit liefde en respect bruggen kunt bouwen tussen christen-zijn en homoseksualiteit. Verscheurd gaat over de moeizame verhouding tussen christelijk geloof en seksuele diversiteit (met name homoseksualiteit). De auteur kreeg zelf te maken met veel onbegrip, onkunde en veroordeling en ging een moeizame weg als christenhomo. Nu wil hij eraan bijdragen dat het gesprek over seksuele diversiteit christenen met uiteenlopende visies niet tegen elkaar uitspeelt, maar samenbindt.

Een antwoord op de homotheologie – Joe Dallas

Zelfs komt Joe Dallas uit een homoseksuele levensstijl en was vijf jaar lang actief in een homokerk. Hij schreef zijn boek ‘A Strong Delusion: confronting the Gay Christian Movement’ (Harvest House 1996) als iemand die kennis van zaken uit de eerste hand heeft. Dat maakt zijn boek van bijzondere waarde. Een antwoord op de homotheologie’ is een verkorte uitgave van zijn boek, waarin ingegaan wordt op het dubieuze bijbelgebruik van de homotheologie en een helder bijbels antwoord gegeven wordt op de argumenten die daarbij gebruikt worden.

Hoopvol leven – Wesley Hill

Dit is een gevoelig geschreven boek voor homoseksuele christenen en degenen die van hen houden. Het gaat in op drie belangrijke kwesties: 1. Wat is Gods wil voor seksualiteit? 2. Als het juist is dat volgens de Bijbel seksuele intimiteit voor homo’s uitgesloten is, hoe moeten zij dan omgaan met de eenzaamheid die daar vaak uit voortvloeit? 3. Hoe kunnen homoseksuele christenen genade ervaren die hen redt van verlammende gevoelens van schaamte en schuld?

Hill ondersteunt zijn goed geschreven betoog met de verhalen van Henri Nouwen en Gerard Manley Hopkins, die beiden homo en celibatair christen waren. De schrijver opent een nieuw perspectief, waarin hij noch voor ‘genezing’, noch voor aanvaarding van relaties pleit, maar juist voor trouw midden in gebrokenheid.

Geloofwaardig – Ed Shaw   

Het is nogal gemakkelijk om te zeggen dat de Bijbel duidelijk is als het gaat om homoseksualiteit. De Bijbel mag dan wel duidelijk zijn, maar hoe realistisch is dat voor de praktijk?

Is het niet onrealistisch en oneerlijk voor mensen die worstelen met deze gevoelens? Veroordeelt het homoseksuelen dan niet tot eenzaamheid en gebrek aan vervulling van behoeften? Zijn huwelijk en seks voor hen dan uitgesloten? Het voelt op zijn minst ongemakkelijk. Is een leven in onthouding van seks een geloofwaardig alternatief in het navolgen van Jezus?

Ed Shaw voelt zich aangetrokken tot mannen en zoekt een manier om daar als christen mee om te gaan. In dit eerlijke boek deelt hij zijn pijn en het ongemak dat hij ontmoet als er in de kerk wordt gesproken over huwelijk en seksualiteit. Hij laat zien dat gehoorzaamheid aan Jezus uiteindelijk de enige manier is om het leven ten volle te leven.

Shaw maakt duidelijk dat er in de kerk nogal wat misvattingen bestaan die de geloofwaardigheid over onthouding fors onder druk zetten. Wij lijken als kerk net zo geobsedeerd door seksualiteit als de samenleving. We zullen dus kritisch moeten kijken naar de waarden die horen bij de navolging van Christus, wil het alternatief geloofwaardig zijn. Het vraagt om een betrokken geloofsgemeenschap en beperkt zich niet tot mensen die zich aangetrokken voelen door hetzelfde geslacht.

Een bewogen pleidooi voor radicale navolging van Christus voor de hele gemeente.

Een vreemde nieuwe wereld: Hoe ons denken over identiteit en seksualiteit veranderde – Carl Trueman

De identiteitspolitiek die snel aan invloed wint, schept verwarring over aspecten van persoonlijkheid en moraal die ooit vaststonden. Sinds de seksuele revolutie, het homohuwelijk en genderkwesties is het persoonlijke steeds meer gepolitiseerd.

In ‘Een vreemde nieuwe wereld’ beschrijft Carl R. Trueman de historische, filosofische en technologische factoren die de huidige identiteitspolitiek bepalen. Hij biedt niet alleen een toegankelijke analyse van de invloed van technologie en pornografie, maar ook van de culturele ideologie van denkers sinds de Romantiek. Trueman biedt een broodnodig Bijbels perspectief op persoonlijkheid en gaat de confrontatie aan met onze tijd van ‘expressief individualisme’. Hij laat zien hoe we ons kunnen bewegen in een cultuur die vaak vijandig staat tegenover christelijke overtuigingen.

(Engelstalig) Is God Anti-Gay? – Sam Allberry

Bijbehorend interview: Is God Anti-gay? | Interview with Sam Allberry (youtube.com)
Bijbehorende review: Is God Anti-Gay?: A Review | Reviews | Living Out

Is it ok to be gay and Christian? Does the Bible really say that homosexuality is wrong? Is sexual orientation fundamental to identity?

Author and speaker Sam Allberry has updated his best-selling book to acknowledge the cultural changes in the past decade and has made it more accessible to people who do not follow Jesus. It has also been expanded so that it looks, first and foremost, at the extraordinary claims and promises of Jesus, before examining his teaching on sexuality and the costs and rewards of following him.

As a believer who experiences same-sex attraction, Sam Allberry has written sensitively on this topic. He challenges the current culture narrative and shows that the gospel is good news for everyone, whatever their sexual orientation. In the introduction, he says, “Above all I want people to how good Jesus is, in this area of life and in every area of life.”

This book is designed to help both Christians and non-Christians struggling with the Bible’s teaching on this issue, whether they experience same-sex attraction themselves or not.

Includes a foreword by Tim Keller and answers to questions such as…

• does Jesus ever mention same-sex relationships?
• aren’t people just born this way?
• what should I do if a Christian comes out to me?
• surely, isn’t a same-sex partnership ok if it’s committed and faithful?
• is it sinful to experience same-sex attraction?
• isn’t the Christian view of sexuality harmful?
• aren’t we just picking and choosing which Old Testament laws apply?
• can’t Christians just agree to differ on this?
• should Christians attend gay weddings?