De preek bij de schoolkerkdienst over ‘vasten’

op zondag, 18 februari 2018

Kinderen van God,

Het is heel fijn hoor dat jullie hier zijn. En mooi hoe de kinderen de liedjes hebben ingestudeerd. En goed van jullie hoor, ouders, dat jullie gekozen hebben voor een school waar normen en waarden, ook vanuit het christelijk geloof worden onderwezen. En ik wil ook even complimenten maken aan de mensen die hier elke week zitten in de kerk. Heel fijn. En speciaal ook de mensen noemen die bij een Bijbelstudiegroep horen en meer willen weten over God. Ga zo door.

En iedereen die besloten heeft in de veertigdagentijd te gaan vasten. Knap hoor van jullie.

Maar, denken jullie nou echt dat God daar blij van wordt? Van mensen die naar de kerk gaan, in de Bijbel lezen, kiezen voor een christelijke school, van kinderen die gaan vasten?

Zeker. God vindt het fijn als je Hem serieus neemt. Als je Hem zoekt en probeert te betrekken bij je leven. Maar als dat alles is. Dan is het niet zoveel waard. Als je vrome woorden spreekt, maar geen oog hebt voor mensen die het moeilijk hebben. Dan zijn je vrome praatjes helemaal niks waard. Hypocriet. Zo noemt Jezus dat in de Bijbel.

Kijk hier eens. Een prachtig stadion dat gebouwd wordt in Qatar. Een stadion voor het wk-voetbal van 2022. Mooi dat al die mensen uit verschillende landen samenkomen. Voetbal verbindt alle volken. En terwijl er gebouwd wordt, is er ook nog Ramadan. Vanaf half mei tot half juni zullen alle inwoners van Qatar van zonsopgang tot zonsondergang vasten op eten en drinken. Knap dat ze dat kunnen, zeker met de hoge temperaturen daar. Wat een respect hebben zij wel niet voor God.

A computer generated image hand out, released by the Organising Committee of Qatar 2022 on June 21, 2013, shows the stadium to be built in Al-Khor for the Qatar's 2022 World Cup. Just eight years away from becoming the first Middle Eastern country to host the World Cup in 2022, Qatar has set about trying to establish a world class environment for sports and sports people to flourish. AFP PHOTO / Qatar 2022 committee ==RESTRICTED TO EDITORIAL USE -- MANDATORY CREDIT AFP PHOTO / Qatar 2022 committee --- NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS==

Maar. Wat is dat vasten waard in Gods ogen, als er ondertussen mensen uit India en de Filipijnen werken aan stadions? En als slaven worden gehouden? Uren lang moeten werken in de hitte, daarna opgesloten in barakken. Terwijl ze ook nog bijna niks betaald krijgen? Ze moeten werken als slaven? Zou God dan nog blij zijn met de mensen in Qatar die vasten? Nee. Daar wordt God niet blij van, maar boos.

qatar stadion fifa slaven

Maar het is misschien wel wat makkelijk om te kijken naar wat andere mensen verkeerd doen.  Laten we eerst maar eens naar onszelf kijken. Wij zijn hier bij elkaar gekomen in de kerk. Misschien kom je wel elke week, misschien wel af en toe. God is vast blij dat wij hier samen zijn om voor hem te zingen, in de Bijbel te lezen en te bidden. Maar als dat het is.

Misschien heb je wel iets bedacht waar je op gaat vasten. Veertig dagen geen snoep, geen alcohol, geen vlees, geen auto, geen telefoon. Maar als dat het is, dan heeft het vasten niet zoveel zin.

We moeten ook vooral niet gaan vasten om dat aan andere mensen te laten zien. Daar waarschuwt Jezus voor. Als je vast, doe dat dan zodat andere mensen het niet door hebben. Als een geheime dienaar. Het is iets tussen jou en God. Als je er over gaat opscheppen. Dan heeft het geen zin meer. Dan wordt God er niet blij van.

Vasten helpt ons om te stoppen met iets wat niet goed voor ons is. Vasten helpt ons om bewust bezig te zijn met God. Elke keer dat je de snoep pot ziet en toch niks pakt kun je bedenken: dat doe ik voor God.

Maar doe dan ook iets voor een ander. Het geld dat je bespaart, kun je geven aan een goed doel. De tijd die je bespaart door minder op je telefoon te kijken, kun je stoppen in je gezin.

Vasten verandert zo je hart. Het maakt je los van de dingen waar je misschien wel verslaafd aan bent. En het richt je op God. Het richt je op mensen die jouw geld, jouw aandacht, jouw tijd nodig hebben.

En als je zo vast. Als je zo leeft. Daar wordt God blij van. Van mensen die Hem zoeken, en hun ogen richten op de hemel. Maar die net zo goed met hun ogen gericht zijn op de aarde. Om daar aan te pakken wat niet goed is. Om op te komen voor kinderen die gepest worden, om te geven, te delen, aandacht te hebben voor de schepping, aandacht te hebben voor elkaar.

Dan gaat het licht aan
en God gaat altijd met ons mee:
Hij zal ons horen,

Hij zal ons helpen.
Dan gaat het licht aan om ons heen.

Dan kunnen we Gods licht en liefde ervaren, op weg naar Pasen. Amen.

RobertDe preek bij de schoolkerkdienst over ‘vasten’