De preek over het huis op de rots of op het zand

bij Matteüs 7:24-27, schoolkerkdienst 9 februari 2020

Ik zie dat jullie allemaal je steen hebben meegenomen. Fijn dat jullie niet alleen naar mijn woorden hebben geluisterd, maar het ook gedaan. Dan kunnen we nu beginnen aan het proefje. Ik pak de tuinslang. En als dan iemand de kraan open wil maken, misschien moeten jullie je voeten even optrekken, want dan zetten we de hele kerkzaal onder water en kijken we welk huis blijft staan.

Interventie Jolanda

Wat een stomme regel hè? Heel erg flauw. Dan kunnen we het proefje niet doen.

Op school heb je ook van die stomme regels. Bijvoorbeeld: kom altijd op tijd. Dan lig je om 7 uur in je bed. Lekker zacht en warm. En dan moet je er eigenlijk uit om op tijd komen op school. Wie kent er nog zo’n regel op school die helemaal niet leuk is?

Jezus vertelt over een proefje. Met een huis op het zand en een huis op de rots. En voor hij over dat proefje verteld, heeft hij allemaal nieuwe regels genoemd.

  • Wees aardig voor mensen die niet aardig zijn voor jou.
  • Als je ruzie hebt, moet je het gelijk weer goedmaken.
  • Vertel geen gemene dingen, maar goede dingen over andere mensen.
  • Maak je geen zorgen. Want God zorgt voor jou.
  • Deel met iedereen die je om iets vraagt.

Wat vinden jullie van die regels?

Zijn eigenlijk wel mooie regels. Als iedereen dat zou doen, dan zou de wereld heel mooi worden.

Het probleem is dat het ook wel moeilijke regels zijn. Als ik te laat uit bed kom. Dan moeten mijn kinderen opschieten. En als ze dan even niet luisteren, wordt ik gauw boos. Zelfs voor de mensen die ik heel lief vindt, ben ik niet altijd aardig. Heb ik toch weer niet naar Jezus geluisterd.

Of als je in de klas iets aan het bouwen bent. En je hebt eigenlijk alle blokken nodig. En dan komt er een ander kind die ook iets wil maken. Dan moet je het speelgoed delen. Dat is wel eens heel moeilijk.

Eigenlijk zijn het ook geen regels, maar oefeningen. Oefeningen in mens zijn, net zoals Jezus worden. Want Jezus leefde altijd vol liefde. En wij kunnen oefenen om in Jezus volgen. Net zoals je oefent om te leren lezen. Of oefent om je veters te strikken. Zo kun je ook oefenen om meer te worden als Jezus.

Bijvoorbeeld. Als je ruzie hebt. Om het meteen weer goed te maken. Dat is best moeilijk, voor kinderen en voor grote mensen. Maar als dat een keer gelukt is, gaat het goedmaken de volgende keer dat je ruzie heb al weer makkelijker.

Of je maakt je zorgen. Dan helpt het om God gelijk te vragen of Hij erbij wil zijn. En als je dat lukt, wordt het makkelijker om de volgende keer dat je je zorgen maakt gelijk weer God te vragen of Hij erbij wil zijn.

Zo kun je proberen om meer als Jezus te worden. En van proberen kun je leren.

En als je meer als Jezus wordt, sta je sterk. Dan bouw je je huis op een rots. Zoiets als deze grote steen. En doen wat Jezus zegt moet je juist oefenen als het goed gaat. Als de zon schijnt, als het allemaal goed gaat in je leven. Dan kun je goed oefenen om te doen wat Jezus zegt. Zodat je huis sterk staat als er storm komt.

Hé wacht is even, die rots kunnen we wel gebruiken. Dan bouw ik hier een klein huisje, en hier een klein huisje.

Als je Jezus woorden hoort, en je gaat ze doen. Als je oefent als de zon nog schijnt. Dat bouw je je huis op de rots. Dan sta je sterk. En als er problemen komen. Als het gaat stormen. Als je leven in gevaar is, als je dingen los moet laten. Dan blijf je overeind. Omdat je geleerd hebt om altijd op God te vertrouwen en te doen wat Jezus zegt.

Als je wel Jezus woorden hoort, maar er niks mee doet. Dan bouw je je huis op het zand. Dan leer je niet om te worden als Jezus. En als er dan problemen komen, sta je niet sterk. Als het gaat stormen. En er komt regen. En wind. En de vloed komt op. Wat gebeurd er. Het zand is niet stevig. En het huis zakt in elkaar. Dat gebeurd als je wel naar Jezus luistert, maar er niks mee doet. Er niet mee gaat oefenen.

Dus bouw je huis niet op zand. Maar op Jezus. Oefen met zijn goede regels. En als het dan moeilijk wordt. Dan blijft je huis toch staan. Want je hebt geoefend en gebouwd op Jezus. Amen.