Goede leiders gezocht

op donderdag, 22 september 2016

Door ds. Robert Stigter, verschenen in Telstar van 21 september 2016

Goede leiders gezocht

In welke leider heb jij vertrouwen? Een belangrijke vraag met de verkiezingen die er aan komen. Aboutaleb is een leider die veel supporters heeft. Maar verder? Over Rutte verscheen vorige week een boek waarin hij wordt beschreven als ‘verkoper’. Meer bezig met zijn boodschap slijten dan met regeren. In Amerika wordt de verkiezingsstrijd tussen Trump en Clinton steeds dramatischer. Je zult er maar wonen en moeten kiezen tussen die twee kandidaten voor de machtigste bestuursstoel ter aarde. In de EU lijkt niemand meer leiding te geven of ook maar enig idee te hebben waar we naar toe gaan.

In ons eigen Pijnacker-Nootdorp worden de leiders van onze gemeente op facebook uitgemaakt voor rotte vis vanwege het besluit om afval ‘omgekeerd’ in te gaan zamelen. Veel mensen zien hun beperkte tuinruimte al opgeslokt worden door stinkende containers. Nog voor de informatieavond door Avalex plaatsvindt, zijn de messen al geslepen.

Aan wie ligt dat nou eigenlijk, dat leiders niet worden vertrouwd? Aan de leiders? Of aan degenen die zich moeten laten leiden?

Ik denk dat er wat dit betreft niks nieuws is onder de zon. Tot de jaren zestig van de vorige eeuw was het not done om op je leiders af te geven. Het was niet zo dat de leiders voor die tijd zoveel beter waren. Het was simpelweg te gevaarlijk om ze te beledigen. Zoals het nog steeds in veel landen niet veilig is om je leiders niet te gehoorzamen. Voor je het weet wordt je uitgemaakt voor terrorist.

Ook in de Bijbel zie je volgens mij een voortdurende leiderschapscrisis. Jezus leefde in een tijd waarin er van leiders niet veel deugde. De Romeinse keizers uit zijn tijd waren vooral uit op macht en roem. Lokale leiders waren corrupt en alleen maar bezig met hun carrière. Uit de Bijbel kende men wel het ideaal van goed leiderschap, maar niemand had dat ooit werkelijkheid zien worden.

Onze kritiek op leiders, ons verlangen naar een sterke goede leider is volgens mij een verlangen naar een leider als Jezus. Hij wist door te dringen tot het hart van het ‘tuig van de richel’, waardoor ze hun leven totaal anders gingen zien. Hij was vol liefde en compassie voor iedereen die hulp nodig had. Hij was streng en fel op leiders die vooral uit waren op eigen macht en eer. Hij was inspirerend voor diegenen die van hem wilden leren. Hij leidde door te dienen.  Hij was bereid zijn leven te geven voor het volk dat hij leidde.

Mediatraining, leiderschapsontwikkeling, teamleiderschap, leidersschapsstijl analyses. Het is allemaal prachtig en nuttig. Maar ten diepste begint goed leiderschap met leider zijn als Jezus. Met hem willen volgen.

RobertGoede leiders gezocht