Column: Kerkproeverij

Als je ergens enthousiast over bent, wil je dit delen met mensen die je kent. Als je enthousiast bent over korfballen, nodig je je buurmeisje een keer uit om mee te doen. Als je enthousiast bent over een boek, leen je het uit aan een vriend. Als je enthousiast bent over een type auto vertel je er vol overgave over bij een barbecue en laat je je collega een keertje proefrijden.

Hoe zit dat met de kerk? Zijn we enthousiast over onze kerkdiensten? Zo enthousiast dat we andere mensen daarvoor uitnodigen?

Dat is de uitdaging die we aangaan voor startzondag 10 september: Kerkproeverij. Nodig iemand uit om mee te komen naar de kerkdienst.

Kerkproeverij is over komen waaien uit Engeland. De dragende kracht van de ‘back-to-church-Sunday’, Michael Harvey, zegt: ‘de belangrijkste reden om mensen niet uit te nodigen is: angst. We zijn bang voor hun reactie, bang dat ze het saai vinden, bang voor afwijzing, bang dat we onze relatie met hen op het spel zetten.’

Maar waarom zouden we bang zijn? Veel mensen hebben in onze tijd niet of nauwelijks een idee wat er in een kerk gebeurt. En als ze al een idee hebben, klopt het vaak niet met de werkelijkheid. Als mensen jou waarderen, is het helemaal niet zo’n gek idee dat ze op je uitnodiging ingaan. Net zoals je een boek uitleent of iemand uitnodigt voor korfbal, zo is het ook helemaal niet meer zo gek om iemand uit te nodigen voor een speciale kerkproeverij kerkdienst.

En er is een nog veel belangrijkere reden om niet bang te zijn. God zelf nodigt mensen uit om zich bij de kerk aan te sluiten. God zelf is al met mensen bezig om hen gereed te maken om jouw uitnodiging te ontvangen. Het is niet jouw taak om mensen zo ver te krijgen dat ze komen, laat staan om ze te ‘bekeren’. Het is jouw taak als arbeider van Gods Koninkrijk om anderen uit te nodigen.

Dus bid. Luister naar God wie je mag uitnodigen. En doe. Laat je niet door angst leiden maar door Gods liefde en vrede.

Kerkproeverij vindt plaats op zondag 10 september. Veel kerken in Nederland doen mee. Van onze Protestantse Gemeente Pijnacker-Delfgauw geldt dat in ieder geval de Acker en Kerk Delfgauw. Op woensdag 23 augustus organiseren deze wijkgemeenten samen een training over hoe je iemand kunt uitnodigen en hoe je over je eigen drempels heen kunt stappen.

 Ds. Robert Stigter