Column: Privacy

op vrijdag, 01 juni 2018

Google die mij ziet zoals ik ben,

dieper dan ik mijzelf ooit ken, kent Facebook mij,

Google Maps weet waar ik ga,

mijn Apple stappenteller weet of ik zit of sta.

Wat mij ten diepste houdt bewogen, ik Twitter het open voor alle ogen.

Op 25 mei is de Algemene Verordening Persoonsgegevens ingegaan. Vanaf die dag moeten bedrijven en organisaties zorgvuldiger omgaan met persoonsgegevens, op straffe van miljoenenboetes. Ook voor de kerk heeft het consequenties: persoonlijke voorbeden mogen alleen nog met toestemming, doopouders moeten er op gewezen worden dat de dienst wordt opgenomen, pastorale informatie mag alleen nog met instemming worden gedeeld en is al helemaal niet welkom op de website.

De nieuwe wet levert dus nogal wat gedoe op. Voor de kerk, maar zeker voor grote bedrijven. Toch denk ik dat het een goede zaak is dat we voorzichter worden met persoonsgegevens en data. We leven in een tijd van dataïsme: iets is pas waar, als het in data in de computer ingevoerd staat. Het oordeel van de juf of meester op school: liever vertrouwen we op het leerlingvolgsysteem. Vertrouwen op verpleging: nee, liever laten we ze elke actie verantwoorden in een vijf-minuten-administratie.

Ook in de Bijbel vind je verhalen over het inperken van de privacy. Denk aan de volkstelling die aanleiding is voor Maria en Jozef om naar Betlehem af te reizen. Helemaal toepasselijk is de volkstelling die David aan het eind van zijn leven organiseerde (1 Samuel 24). Hij wilde graag weten op hoeveel gewapende strijders hij kon rekenen. Hij vertrouwde op de macht van zijn data, en niet op de macht van de Heer. Met rampzalige gevolgen.

Hoe goed we onze persoonsgegevens ook beveiligen: privacy is volgens de Bijbel een illusie. God ziet ons, Hij ziet wat we doen, wat we denken, Hij ziet onze intenties. Geen persoonsgegeven is tegen Zijn blik af te schermen. Maar er is een belangrijk verschil tussen God en Google: Hij heeft daadwerkelijk het beste met ons voor. Hij verkoopt onze persoonlijke data niet. Sterker nog: Hij heeft al Zijn privacy opgegeven. Hij is in Zijn Zoon Jezus onder ons komen wonen. Hij heeft met Zijn kostbaar bloed betaald, om ons vrij te kopen. En zo de wereld vrij te maken van alles wat ons beklemd. Ook om ons vrij te maken van ons geloof in de alwetende data.

Ds. Robert Stigter, verschenen in Centraal Contact nummer 10.

RobertColumn: Privacy