De preek over #waarommoetiknaardekerk

Over Efeziërs 3:14-4:6.

Waarom zou je naar de kerk gaan? Het antwoord van de Bijbelstekst die we lazen is: Omdat we in de kerk iets gevonden hebben wat super bijzonder is: de liefde van God. Het is een liefde die zo groot is dat je het je niet voor kunt stellen. Ik ga toch een poging wagen om het voorstelbaar te maken.

Veel van jullie zijn vast wel eens verliefd geweest. Of juist nu. Dan kun je alleen maar denken aan diegene op wie je verliefd bent. Je kunt niet leren voor een toets, want je gedachten gaan de hele tijd naar die persoon.

Moet je je voorstellen: God is net zo verliefd op ons. Hij kan alleen maar aan ons denken.

Misschien zijn jullie niet allemaal verliefd geweest, maar jullie zijn wel allemaal verslaafd aan je telefoon. Automatische gaat je hand naar je broekzak om hem te checken of er nog iets interessants is op Instagram. Of er nog nieuws is. Of er nog appjes binnen zijn. Je kunt niet van je telefoon afblijven.

Zo is het ook met God: Hij is de hele dag met jou bezig.

Misschien is er wel een familielid van je lange tijd weg. En dan bedoel ik niet je irritante zusje of broertje die je wel kunt missen. Misschien is je vader of moeder wel eens in het buitenland voor het werk. Misschien is pas geleden je opa of oma overleden en mis je hem of haar.

God mist ons net zo hard als wij geen contact met hem leggen.

En ten diepste heeft God de liefde laten zien in Jezus: in zijn leven, zijn dood en opstanding. Toen Jezus op aarde leefde, was het alsof Gods liefde rondwandelde op aarde. Jezus hielp mensen zoals nooit iemand had gedaan. Hij zei de waarheid zoals nooit iemand had gezegd. Hij liet zich oneerlijk mishandelen zoals bij niemand ooit was gebeurt. Hij had niks fout gedaan, maar toch werd hij berecht en gedood. Maar God heeft hem weer doen opstaan uit de dood. Daarmee heeft God laten zien: de liefde die ik door Jezus heb laten zien is echt. En die liefde is sterker dan alle andere dingen. Die liefde is voor iedereen, ook voor jou.

Zoals al die dingen is Gods liefde, maar dan nog duizend keer groter. Want wij kunnen ons niet voorstellen hoe groot Gods liefde is.

Nou, heel mooi. Gods liefde. Maar wat heeft dat dan met de kerk te maken? Waarom wordt je dan meegesleept door je ouders naar de kerk?

Die liefde van God is dus oneindig groot. Dat betekent dus ook dat je oneindig veel meer kunt ervaren en leren hoe die liefde is. Het is als wanneer je traint voor een sport. Hoe goed je ook al bent in voetbal of korfbal: je kunt altijd nog beter worden. Je kunt altijd Gods liefde nog beter leren kennen. En de kerk is daar een goede plek voor. De kerk is een soort hyper modern trainingscentrum voor het leren kennen van Gods liefde.

En dan is het eigenlijk niet genoeg om mee te worden gesleurd door je ouders naar de kerkdienst. De kerkdienst is als een wedstrijdbespreking. De dominee legt uit wat je moet doen, wat de tactiek is, wie wat moet doen, waar je moet spelen. Je kunt niet goed spelen zonder de wedstrijdbespreking. Maar alleen een wedstrijdbespreking is niet genoeg om de wedstrijd te winnen.

Je moet ook meedoen op de training, thuis oefenen, je sportkleding aantrekken, goed spelen als je in het veld staat. En daarmee bedoel ik: Gods liefde kunnen we ervaren en leren kennen in de kerkdienst. Maar er is nog veel meer nodig: bij elkaar komen en van elkaar leren bijvoorbeeld. Bij Rock Solid, Ibible en Yam. Bij de tienerkerk. Dat kun je zien als plekken waar je samen traint in het leren kennen van Gods liefde. En Gods liefde kun je juist daar leren omdat in de kerk mensen op zoek zijn naar Gods liefde. En omdat hier zoveel mensen zijn die samen op zoek zijn, kun je hier dus ook veel van Gods liefde leren van andere mensen.

En God wil niet alleen dat wij Zijn liefde leren kennen. Hij gaat er dan ook voor zorgen dat er iets met ons gebeurd: dat we meer heilig, in vrede en in eenheid met elkaar gaan leven. God gaat je veranderen zodat je minder alleen bezig bent met wat jij wilt, en meer gaat leren liedevol te zijn naar andere mensen.

Maar hoeveel je ook meedoet in de kerk, hoeveel je God liefde hebt leren kennen. Bij bijna iedereen komen er ook wel momenten dat je God minder ervaart. En juist dan is het belangrijk om mee te doen in de kerk. Omdat je elkaar kunt vasthouden. Omdat je mee kunt liften op het enthousiasme voor God van een ander. We kunnen Gods liefde vooral leren kennen in andere mensen die hem zoeken. En daarom moet je mee naar de kerk. Amen.