De preek van kerstochtend 2020

bij Johannes 1

Kinderen van het licht, gasten die met ons meekijken,

Het is donker aan het begin van de Bijbel. Als God begint met de schepping. Er moet licht komen, zegt God. En er was licht.

Het is donker bij Jesaja. Een vijandelijk volk, de Assyriërs, zijn de baas. Wrede soldaten stampen op de straten. Mensen worden meegenomen naar een ver vreemd land. Gods volk wordt vertrapt.

Het is donker, in de tijd van Johannes. De Romeinen zijn de baas. De Romeinse keizer bepaalt dat iedereen zijn naam moet laten opschrijven. Dan kan hij meer belasting van de mensen vragen. Iedereen moet op weg naar zijn geboorteplaats. Ook Jozef en Maria gaan op weg naar Betlehem, de stad van koning David. Maria is hoogzwanger. Ze mag eigenlijk niet meer zo ver op reis. Maar ze zullen wel moeten.

Het is donker. In onze tijd. We zitten in een lockdown. De scholen zijn dicht, de winkels zijn dicht. De kerk is bijna dicht. Bijna geen familie op bezoek. Er is een duistere ziekte, corona. Al een hele tijd. En we moeten het maar volhouden.

Het is donker in onze wereld. Er zijn mensen voor wie corona niet zo belangrijk is, omdat er dingen zijn die nog veel erger zijn. Kinderen die in vluchtelingenkampen leven. Mensen die ernstig ziek zijn. Mensen die leven in een land waar schurken de baas zijn, net zoals die keizer Augustus of die gemene koning Herodes. Er zijn mensen die niet thuis kunnen blijven omdat ze geen thuis hebben.

In het donker verschijnt een licht. Het Woord van God: Er moet licht komen. En er was licht. Jezus wordt geboren. God zelf, het Licht met een hoofdletter, komt bij ons wonen. En waar gaat God wonen? In een tent, zegt Johannes. Niet in een prachtig paleis, maar in een tent. God komt wonen in een kindje. Een kindje dat geboren wordt tussen de dieren. Dat ligt in een voerbak. Dat gekleed is in doeken.

En in dat kindje, in dat licht, zien wij wie en hoe God zelf is. God heeft zich ooit aan Mozes voorgesteld:

Exodus 34

6 ‘Ik ben de Heer! Ik ben een goede God. Ik zorg voor de mensen. Ik ben geduldig, trouw en vol liefde.

 God vertelde aan Mozes wie Hij was. En telkens heeft hij het laten zien aan het volk Israël.

En in Jezus zijn Gods liefde en trouw mens geworden.

Als je gelooft in Jezus, dan ben je een kind van God. Het licht komt in je wonen. En daar kan het nooit meer worden uitgeblazen. Ook al wordt het helemaal donker in de wereld. Ook al zitten we in een lockdown. Ook al doen we vaak verkeerde dingen waardoor we ons eigen leven en dat van anderen alleen maar donkerder maken. Toch blijft het licht in ons schijnen. Want Jezus is in ons. Gods liefde en trouw zijn in ons komen wonen. En daar kan het duister nooit meer bij komen.

En dat licht van Gods liefde en trouw, is veel te groot om voor ons zelf te houden. God steekt ons aan, om zijn liefde en trouw te delen. Te delen met mensen die in het donker leven. Zoals de kinderen van de kinderkerk kaarsjes gemaakt hebben en we die hebben uitgedeeld. Omdat iedereen in deze tijd wel een lichtje kan gebruiken. Zo wil God ons gebruiken om zijn liefde te delen. Om mee te werken aan een wereld waarin het licht steeds groter wordt, en de duisternis geen plaats meer heeft.

Dat is het wonder van kerst. Gods liefde en trouw zijn mens geworden. Zijn bij ons komen wonen in Jezus. Zijn licht is in ons komen wonen. En dat licht mogen we uitdelen. Amen.