De preek van kerstochtend

op vrijdag, 25 december 2015

Gemeente, gasten in ons midden,

Stel, jij bent koning Herodes. Je woont in een mooi paleis dat je hebt laten bouwen in Jeruzalem. Je bent super belangrijk. Alle mensen zijn bang voor je, want wie niet naar je luistert gaat de gevangenis in of wordt gedood. Toen je nog jonger was, probeerde je het volk voor je te winnen. Maar inmiddels weet je wel dat ze nooit van je zullen houden. Daarom heb je het over een andere boeg gegooid. Het is makkelijker om gevreesd te zijn, dan geliefd. Niemand durft nog tegen jou in opstand te komen.

Maar op een dag komen wijze vreemdelingen in Jeruzalem. ‘Waar is de koning van de Joden die kortgeleden geboren is? We hebben zijn ster gezien. Die kwam aan de hemel omhoog. En nu zijn we gekomen om de nieuwe koning te eren.’

Je schrikt je een hoedje. Een nieuwe koning geboren? Je weet dat het volk geloofd dat er een nieuwe koning geboren moet worden die in Gods naam kan regeren. De mannen die de Bijbel goed kennen vertellen je dat die Messias in Bethlehem geboren moet worden. In het geheim roep je de wijzen bij je. ‘Ik denk dat jullie in Bethlehem moeten gaan zoeken. En als je daar een koningskind vindt, laat het me dan weten, dan kan ik ook komen om hem te aanbidden’. En als de wijzen zich omdraaien verschijnt er een wrede blik op je gezicht: je weet al wat je gaat doen. Je zult die kleine Messias laten doden. Dan kun je zelf op de troon blijven zitten.

Ondertussen gaat het verhaal over die andere koning verder: de ster gaat nu voor de wijzen uit, en ze volgen de ster naar Bethlehem. Als de ster stil blijft staan worden de wijzen super fantastisch mega blij. Ze hebben de koning gevonden! Ze gaan een huis binnen en vinden Maria en het koningskind. Ze knielen neer en aanbidden hem. Want dat is hoe je hoort te reageren als er zo’n bijzondere koning is geboren.

Het kerstverhaal van de wijzen roept zo de vraag op welke koning je wilt dienen. Geloof je in zo’n koning als Herodes? Een grote mond, een sterk leger, die veel dingen belooft maar weinig waar maakt? Die in een mooi paleis woont, uit een belangrijke familie komt? Die rijk is, die elk probleem simpel weet  te maken?

Of geloof je in een kindje? Geboren uit een arm meisje en een eenvoudige timmerman. Die door de romeinen gedwongen worden om naar Bethlehem te gaan? Die daarna voor koning Herodes op de vlucht moeten naar Egypte? Een koning zonder leger, zonder makkelijke oplossingen waar je zelf niks voor hoeft te doen. Een koning die het heeft over je vijand liefhebben. Een koning waarvan belooft wordt dat hij als een herder voor zijn schapen zal zorgen?

Durf je te geloven dat God zelf koning wordt in het kindje Jezus? Dat de schepper van hemel en aarde, zo dichtbij komt, dat hij mens wordt in Jezus?

Durf je te geloven dat die God er achter zit als er een kind wordt geboren, als je iets moois ziet in de natuur, als je geniet van muziek. Als je wordt geraakt door een ster aan de hemel? Durf je erop te vertrouwen dat Hij jou leidt in jou leven, zoals een herder zijn schapen leidt?

Eigenlijk is het veel makkelijker om te geloven in een koning zoals koning Herodes. Je weet dat hij niet perfect is, maar je weet tenminste waar je aan toe bent. Je zou kunnen zeggen: zo is het ook als wij zelf koning zijn over ons eigen leven. We weten dat we niet perfect zijn, maar als jezelf de controle hebt, is het wel relatief veilig. Als je zelf leiding geeft aan je leven, weet je waar je aan toe bent. Toegegeven: het lukt niet altijd zo goed om zelf de baast te zijn over jezelf. Het leven is niet zo makkelijk te controleren. Maar als je maar gelooft dat je het kunt, kom je best een eind.

Maar wat zou er gebeuren als God jouw koning mag zijn? Die God die belooft: ik zal voor je zorgen, ik zal je leiden. De God die de hemel en de aarde gemaakt heeft. Waarvan je misschien ook wel hoopt en gelooft dat hij er voor je is. De God waarvan je soms ook wel iets merkt. Maar ook de God die er soms helemaal niet lijkt te zijn als het echt crisis is. Als het kwaad dichtbij komt, zoals wanneer het leger van koning Herodes naar Bethlehem oprukt om de kleine kinderen te doden. Als het kwaad in je leven komt. Durf je er dan toch op te vertrouwen dat deze God jou draagt?

Durf je Hem te aanbidden? Hem de eer te geven dat hij alles in zijn hand heeft? Dat hij beter weet wat goed is dan jij? Dat hij in Jezus het duister heeft overwonnen? Dat hij liefde is en niets anders wil dan jou laten delen in zijn liefde?

Met kerst vieren we Gods liefde voor ons. Durf je daarop te vertrouwen? Gods liefde voor jou? Amen.

RobertDe preek van kerstochtend