De preek van de Top2000-kerkdienst

Beste mensen, liefhebbers van de Top 2000 en van God,

Welke muziek draai jij als je in de put zit? Ik denk dat we allemaal wel zo’n nummer hebben, misschien wel eentje die je vanavond al gehoord hebt. Voor mij kan zo’n lied als ‘met open armen’, dat de band speelde, helpen. Wat voor blunder ik ook gemaakt heb, hoe mijn leven ook in elkaar lijkt te storten. Ik weet dat ik welkom ben bij God en dat hij van mij houdt. Dat betekent dat lied voor mij.

En die ervaring dat je muziek nodig hebt als je in de put zit, die is zou oud als de mensheid. In ieder geval zo oud als de verhalen uit de Bijbel. In het verhaal dat we lazen zit koning Saul in de put. Hij werd volgens het verhaal gekozen als eerst koning van het volk Israël. Maar na een sprankelend begin, waarin hij het leger van Israël succesvol leidde, was al snel de glans van zijn koningschap verdwenen. Zijn verkiezingsbelofte maakte hij niet waar. Een koning van Israël moest niet alleen sterk, knap en succesvol zijn, hij moest ook blijven vertrouwen op God in plaats van alleen op zijn leger. En als snel maakte Saul andere keuzes, die niet goed waren in Gods ogen. En daarmee verspeelde hij zijn koningschap.

We komen het verhaal van Saul binnen als hij over het hoogtepunt van zijn carrière heen is. Hij is als een politicus met een groot aantal zetels achter zich, maar die er beroert voor staat in de peilingen. Hij is als een spits die wedstrijdenlang droogstaat en wiens zelfvertrouwen is weggevaagd. Als een zangeres waarvan de stem piept en kraakt. Saul zit diep in de put. Als hij bij een psycholoog langs zou gaan, zou die diagnostiseren: mijn heer de koning: u bent depri.

En wat doe je dan? Dan zet je muziek op. In het jaar 3000 voor Spotify liet je dan, als je koning was, een talentvolle knappe muzikant optrommelen. In dit geval de rijzende ster: David van Bethlehem. Een begaafd lier of harp speler.

En dat hielp dan wel even. Als David losging op zijn lier. En die ervaring delen wij met Saul: bij de een helpt een lied als ‘Mag ik dan bij jou’, van Claudia de Breij. Bij de ander World Of Hurt van Ilse de Lange, of The Prophet’s Song van Queen. Bij weer iemand anders misschien een lied wat we echt niet in deze top2000-kerkdienst gaan laten horen.

En zo’n lied helpt omdat het je in een ander perspectief zet. Vaak niet eens zozeer door de woorden, maar door de melodie. Je wordt geraakt. Gevoed. Je gaat anders kijken. Je wordt getroost. Je krijgt weer een heldere geest. Je krijgt moed om door te gaan.

Tegelijk, helpt het vaak ook maar even. Soms is het genoeg om uit een klein dal te komen. Maar als je echt diep in de put zit, kom je er niet uit met een liedje. Of met een afspeellijst. Soms zijn de donkere wolken te groot, te dreigend. Is het verlies te schrijnend. Is je leven te veel een grote chaos.

Dan heb je meer nodig dan een mooi melodie. Meer dan een lied dat je raakt. Misschien heb je dan wel meer dan een gevoel van liefde nodig. Moet je geraakt worden door de liefde zelf.

God is een DJ, de master of music. Ik hoor achter veel troostende melodieën en teksten een verlangen naar God. Verlangens die wij als mensen niet waar kunnen maken. Mag ik dan bij jou. Natuurlijk zeg ik dan ja als iemand het vraagt, maar of ik het waar kan maken. Natuurlijk zing ik mee over vrede en een eerlijke wereld, maar ik twijfel of het ons gaat lukken. Natuurlijk beloof ik er altijd te zijn voor mijn vrouw en mijn zoontje, maar ik weet dat ik het niet altijd waar kan maken.

Het leven is te rouw, te tijdelijk, te bruut, te chaotisch. God ik zou wel willen, maar zo vaak lukt het niet.

En wat dan helpt is om anders te gaan luisteren naar zo’n liedje. Niet als iets wat wij waar moeten maken. Maar iets wat God aan ons wil doen:

I could make you happy
Make your dreams come true
Nothing that I wouldn’t do
Go to the ends of the earth for you
To make you feel my love

Dat is kerst. God die naar het einde van de aarde komt. Om bij ons te zijn. Om zijn liefde aan ons te laten zien. Om ons aan te raken. Om een nieuwe melodie met ons te zingen. Een melodie die ons raakt. Die onze geest tot rust brengt. Een lied van liefde, die oneindig en onsterfelijk is. Het lied van de liefde. Het lied van God. Amen.