God keert alles om

op zondag, 25 december 2016

De preek van kerstochtend

Gemeente van Jezus, kinderen van God,

Met kerst wordt alles wat belangrijk is op z’n kop gezet.

Dat kon je ook zien in de musical. Er was een herbergier die zichzelf belangrijk vond, maar de mensen in de herberg vonden haar helemaal niet zo belangrijk. En er was een herder die dacht dat er een nieuwe koning zou komen, maar de andere herders vonden haar niet zo belangrijk en ze luisterden niet. En er waren mensen in de herberg, maar toen kwamen de belangrijke Romeinse soldaten, en toen waren de andere mensen niet meer belangrijk. En er waren een meneer en een mevrouw. Jullie weten wel wie dat zijn. Jozef en Maria. Voor hen was er geen plek in de herberg omdat er al Romeinse soldaten zaten. Daarom moesten zij naar een onbelangrijke plek, een stal. En daar werd Jezus geboren. Een baby, ook niet zo belangrijk.

En vandaag lazen we verder uit het verhaal van kerst. Er komen belangrijke mensen uit het oosten naar de koning van Israël, Herodes. Die koning, Herodes, vond zichzelf heel erg belangrijk. Maar die wijzen vertelde dat er een nieuwe koning van de Joden was geboren. Nou, dat vond Herodes niet leuk om te horen.

De wijzen waren gekomen naar de belangrijkste stad van Israël: Jeruzalem. Maar de nieuwe koning was niet geboren in de belangrijke grote stad. Maar in een klein dorpje: Betlehem. Een onbelangrijke plek. En de nieuwe koning hoorde niet bij de belangrijke koning Herodes, maar bij Jozef, een onbelangrijke timmerman. En de koning was niet geboren in een belangrijk paleis, maar in een onbelangrijke stal.

Maar toch is dit kindje heel erg belangrijk. Die wijzen zijn belangrijke mensen, en toch knielen ook zij voor het kindje om aan te geven dat het kindje nog veel belangrijker is dan zij. En ze geven belangrijke cadeaus: goud, wierrook en mirre. En het kindje is zelfs zo belangrijk dat God hen de weg heeft geleid met een ster. Zo belangrijk is het dat Jezus is geboren.

En God keert met kerst dus alles om. Alles wat mensen belangrijk vinden wordt onbelangrijk. En wat mensen onbelangrijk vinden, dat maakt God belangrijk.

En wat wij moeten leren is om ook belangrijk te vinden wat God belangrijk vindt. Want als wij dat niet doen gaat het fout. Bijvoorbeeld met koning Herodes: die vond het heel belangrijk dat hij de baas bleef. Hij vond dat zelfs zo belangrijk dat hij alle kleine kinderen die net waren geboren in Bethlehem, dood liet maken. Want hij wilde niet dat er een andere koning zou komen.

En zo kunnen wij ook dingen belangrijk maken die God zo niet belangrijk vindt. Bijvoorbeeld: je kunt het belangrijk vinden om veel geld te hebben. Als je geld belangrijk maakt, gaat geld de baas spelen over jouw leven. En moet jij alles doen om ervoor te zorgen ook in de toekomst je zekerheid uit je geld kunt halen.

Of: je kunt het belangrijk vinden om veel snapstreaks te hebben. Mensen waar je elke dag contact mee hebt via Snapchatt. Maar als je veel snapstreaks hebt, heb je niet veel vrienden. Je bent alleen net zo verslaafd aan snapchat als die andere snapstreakers! Dat is geen echte vriendschap. Vriendschap vindt God belangrijk. Maar veel snapstreaks hebben is totaal onbelangrijk.

snapststreak

Of als je het belangrijk vindt ergens het beste in te zijn. Je kunt het hardst van iedereen rennen, het beste tekenen, je haalt de hoogste cijfers. Goed kunnen rennen, tekenen of leren is natuurlijk ook mooi. Maar het is niet belangrijk om het beste te zijn. Het is belangrijk dat je doet waar God jou goed in heeft gemaakt.

God wil dat we belangrijk vinden wat hij belangrijk vindt. En dat heeft God laten zien met kerst. Hij vindt vrede belangrijk. Hij vindt samen blij zijn belangrijk. Hij vindt met elkaar delen belangrijk. Hij vindt het belangrijk dat we met hem willen leven, in plaats van kijken wat we zelf belangrijk vinden. En omdat God dat allemaal zo belangrijk vindt, is hij zelf bij ons komen wonen. In Jezus. Die geboren werd als een onbelangrijk kindje. Die vrede bracht. Die mensen blij maakte. Die zijn leven deelde met ons. Die alles heeft gegeven, om ons te helpen. Zo belangrijk vond God ons. Omdat hij zo veel van ons houdt. Amen.

RobertGod keert alles om