Preek kerstochtend 2019

bij Matteüs 1:18-25

Jozef is heel verdrietig. Verdrietig en boos. Hij heeft heel erg ruzie gemaakt met Maria. Hij zou met Maria gaan trouwen. En hij vond haar heel erg lief. Maar nu niet meer. Maria heeft iets verteld. Dat er een baby in haar buik zit. Maar Jozef en Maria sliepen nog niet in hetzelfde bed. Dus de baby kan niet het kind van Jozef zijn. Hoe dat precies zit, moet je maar aan je ouders vragen.

Jozef wil niet meer met Maria praten. Hij is verdrietig en boos. Hij piekert de hele nacht over wat hij moet doen. Zeggen dat hij niet meer met Maria wil trouwen omdat ze een kind krijgt van een ander? Maar dan zullen alle mensen Maria de schuld geven en haar niet meer aankijken. Of doen alsof het kind wel van hem is, en gewoon met Maria verder gaan? Nee, dat kan hij niet. Daarvoor was hij te boos. Misschien moet hij maar stiekem verhuizen. Dan zullen de mensen hem de schuld geven, en kan Maria in het dorp blijven wonen bij haar vader.

Jozef ligt de hele nacht wakker. Hij piekert. Hij bidt: God help me, help, help, help! Hij voelt zich heel erg alleen. Pas tegen de ochtend valt hij in slaap. En dan krijgt hij die bijzondere droom. Een engel zegt hem in de droom: Jozef, je kunt gewoon met Maria trouwen. Want het kind is niet van jou, of van een andere man, maar van de Heilige Geest. Het wordt een heel bijzonder kind. En je moet Hem Jezus noemen. En je moet Hem noemen: Immanuel.

Dat zijn heel bijzondere namen. Jezus komt van het woordje help. Help, help, help! Als het volk van Israël in Egypte als slaven van de farao gevangen zitten, roepen ze God om hulp. Help, help, help!

Jezus betekend: God helpt. God redt. Als je hulp nodig hebt, dan redt God je.

God helpt Jozef en Maria. Want als Jozef wakker wordt, hebben ze geen ruzie meer. Jozef blijft bij Maria en ze trouwen.

En Immanuël, dat zijn eigenlijk drie woorden achter elkaar. Im: dat betekent met, manu: dat betekent ons. En el: dat betekend God. Immanuel, met-ons-God, God is met ons. In Jezus is God bij ons gekomen. God is mens geworden. En dat is heel bijzonder. Want God is helemaal perfect. Hij is helemaal goed, helemaal licht, helemaal vol liefde. En dat is wel een verschil met ons. In ons hart is het een beetje goed, en een beetje fout. Een beetje licht, en een beetje donker. Soms vol liefde voor anderen, maar soms ook vol van liefde voor onszelf.

En daarom gaat er in de wereld ook zo veel mis. Ruzie, pesten, boze boeren, rijke stinkerds, kinderen die honger hebben, oorlog, verdriet, dood, depressie. Het komt allemaal doordat we verkeerd doen of juist niet doen, verkeerd denken of verlangen. Omdat ons hart soms vol licht, maar soms ook vol donker is. Zonde. Dat daardoor de mooie wereld van God soms zo lelijk wordt.

Maar het goede nieuws van kerst is dat God die wereld niet alleen laat. Hij laat ons niet alleen. Hij komt bij ons wonen. En daardoor komt er goedheid in de wereld, licht, liefde. God is bij ons. #jebentnietalleen. God is altijd bij je.

En daardoor ontstaat een nieuwe familie. We kunnen allemaal meedoen in die familie van Jozef en Maria, de familie van Jezus. De familie van Abraham en David. Alle mensen die bij Jezus horen, vormen één gezin. En iedereen is welkom. Welkom om te proeven van Gods goedheid, licht en liefde.

En samen hebben we als familie een taak. Om die goedheid, licht en liefde te verspreiden. Om goed te zorgen voor andere mensen. Om goed te zorgen voor de schepping, voor het milieu. Om te zorgen dat het waar is: dat niemand alleen is.

Zo redt God de wereld. Zo is Jezus God die helpt als mensen om hulp roepen. Hij is Immanuël: God is met ons. Amen.