Column: AZC, een weg er mee

deze column is verschenen in de Telstar van 28 juni 2023

Donderdag 29 juni gaat de gemeenteraad stemmen over de komst van een Asielzoekerscentrum (AZC) naar Pijnacker-Nootdorp. Er zijn veel redenen om tegen de komst van een AZC te zijn: er is een tekort aan sociale huurwoningen voor onze eigen inwoners. Asielzoekers komen uit een andere cultuur die soms botst met onze Nederlandse normen en waarden. En we kennen allemaal de verhalen over criminaliteit in Ter Apel.

Er is maar één reden om voor de komst van een AZC te zijn. Vluchtelingen zijn mensen. Mensen zoals u en ik. Dat klinkt heel logisch, maar in praktijk is de ene mens (5 miljonairs) toch vaak meer waard dan de ander (honderden migranten op de Middellandse Zee).

En toch is dat wat de Bijbel ons leert. Alle mensen zijn geschapen door God. Ieder mens is geliefd. Het volk Israël wordt in de Bijbel gezegd: behandel vluchtelingen goed, want vroeger zijn jullie zelf vluchtelingen geweest. Ook Jezus was een vluchteling. In het gelaat van een vluchteling kunnen wij Jezus ontmoeten.

Ik ben blij dat het AZC volgens de plannen niet ten koste mag gaan van de bouw van sociale huurwoningen. En ik ben blij dat er vol wordt ingezet op inburgering. Als je onmenselijk behandeld wordt (niet mogen werken, geen dagbesteding), ga je je ook onmenselijk gedragen. Het zou fijn zijn als de asielzoekers ook aan het werk mogen, bijvoorbeeld in de kassen waar nu arbeidsimmigranten voor worden aangetrokken die ook weer een huis moeten hebben. Het is aan de kerk om een steentje bij te dragen en de asielzoekers (vaak religieuze en/of christelijke mensen) warm welkom te heten.

Wat ik de gemeente wel mee wil geven: het vluchtelingenprobleem gaat in de toekomst niet minder worden. Klimaatverandering (veroorzaakt door u en mij, niet door mensen uit Afrika) gaat mensen blijven dwingen de levensgevaarlijke oversteek naar Europa te maken. Ga dus voor echt duurzame opvang, langer dan 10 jaar. Qua procedures is gaan voor 5-10 jaar het makkelijkst. Maar doe ons niet de onhoudbare belofte dat het AZC na 10 jaar weer gaat verdwijnen.

ds. Robert Stigter