Column: bloedrode kaart

Deze column is verschenen in de Telstar van 16 november 2022

Volgende week is het zover. Het Nederlands Elftal trapt af tegen Ecuador. Onder normale omstandigheden had ik als voetbalfan zeker aan de buis gekluisterd gezeten. Als we ver zouden komen had ik geopperd om samen te gaan kijken op een groot scherm in de kerk.

Maar aan dit WK kleeft te veel bloed. Meer dan 6500 bouwers kwamen om in de woestijnhitte. Miljoenen mensen zijn als slaven behandeld. Ze maakten schulden om naar Qatar af te reizen en geld te kunnen verdienen. Aan het eind van de rit zijn ze met nog meer schulden teruggekeerd naar Bangladesh en andere arme landen. Homo’s worden tot op de dag vandaag door de Qatarese WK-ambassadeur uitgemaakt voor ‘mentaal-defecten’. Qua duurzaamheid is dit WK in een uitgestorven woestijn een klimaatramp.

Amnesty en andere mensenrechten organisaties pleiten ervoor om het WK niet te boycotten. Juist er zijn kan de mensenrechten daar positief beïnvloeden. Het geeft ons kabinet een excuus om met een hoge afvaardiging aanwezig te zijn. Kunnen ze in de rust van de wedstrijd gelijk een deal sluiten om nog meer vloeibaar gas onze kant op te halen.

Volgens de niet-christelijke Britse historicus Tom Holland heeft het christendom ons twee belangrijke nieuwe inzichten opgeleverd: alle mensen zijn gelijk, en de sterken dragen de verantwoordelijkheid om voor de zwakken te zorgen. Beide inzichten ontbreken in de paleizen van Qatar en het hoofdkwartier van de FIFA. Ik ben blij dat zoveel mensen en bedrijven aanvoelen dat dit niet deugt. Zelfs de lokale supermarkt in Delfgauw doet tot nu toe alsof het WK niet bestaat. Wat mij betreft gaat dit WK zoveel morele grenzen over dat ik niet ga kijken.

Het motto van dit WK is ‘now is all’, ‘nu is alles’. Dat zouden die rijke voetbalbobo’s wel willen. De Bijbel verhaalt ons over dat nu niet alles is. Dat het nu in het licht staat van de prachtige toekomst. Dat de armen recht zal worden gedaan. Dat ieder zich zal moeten verantwoorden voor zijn daden. Het zou mooi zijn als iets van dat Koninklijke recht nu al mag geschieden op aarde.

ds. Robert Stigter