In het volle licht gaan staan

Het contrast kan haast niet groter zijn. Tussen koning Saul en zijn wapendrager David. Beiden leven in u. Zijn een stuk van uzelf!

Saul tilt overal zwaar aan. Hij is zwaar op de hand. Hij sleept zich door de dag. Hij heeft last van angstaanvallen. Ooit was hij gezalfd. Dan krijg je de verbinding met boven. De gave van Gods Geest. Maar nu is die van hem geweken. Waarom?

Saul had de opdracht gekregen af te rekenen met de Amalekieten. Dat had hij gedaan. Maar koning Agag had hij gespaard. Uit medelijden? Nee, om hem als trofee naar huis mee te slepen en ieder trots te laten zien. Agag is afgeleid van ‘dak’: ‘ik maak een dak’. Door Agag te ontzien schuift zich een dak in tussen Saul en de Heer. Saul erkent zijn afhankelijkheid niet. Hij dankt de overwinning alleen aan zichzelf. Daardoor belandt hij in een leegte!

Eigenlijk was Saul te bescheiden. Dat speelde hem steeds parten. Als het lot op hem valt en de profeet Samuël hem tot koning wil zalven, verstopt hij zich achter het pakgoed. Saul steekt wel met kop en schouders boven ieder uit, maar in zijn binnenste is hij schuchter. Timide.

Je kunt als mens te bescheiden zijn. ‘Dat lukt me niet hoor, ik kan niet tippen aan die ander. Wie voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje’. Je houding kan er één zijn van: ‘Sorry dat ik besta!’ Dat is onvruchtbaar. De naam Saul betekent: ‘die gevraagd is’. De Heer heeft gevraagd naar Saul. Hem een opdracht gegeven. Zoals ook u een unieke rol hebt in dit leven. Durf je plek toch in te nemen. Sta op in de kracht van God!

Als je het nodig hebt met een Agag te pronken, loop je het risico dat je altijd je best doet en constant teleurgesteld wordt.

David heeft daar geen last van! Hij weet zich bemind. Niet door zijn broers, die noemen hem verachtelijk het kleintje. Zijn vader denkt dat hij een bastaard is, enkel de zoon van zijn vrouw. Nee, hij weet zich gewild, gewenst, geliefd door God. Dat maakt zijn gang door het leven licht. Ooit een held gezien die zo onnadrukkelijk het toneel opkomt?

David speelt harp. Hij zingt. Hij maakt Psalmen. Hij danst uit alle macht voor de ark van God. Hij stelt zich nederig aan. Het harnas van Saul kan hij niet dragen. Bewapend met een slinger en een paar steentjes gaat hij Goliath te lijf. Zijn geheim is dat hij vertrouwt op God.

Ook u kunt van een Saul een David worden. Uit het donker in het volle licht gaan staan. Door je te binnen te brengen dat je dankzij de genade van Christus een Koningskind bent. Door de Vader bemind en voor het geluk geboren.

ds. M. Treuren