Verkiezingen

Een spannende dag: 14 maart. Bent u ook benieuwd?! Staat ons, net als in de Verenigde Staten, een aardverschuiving te wachten? Een totaal veranderd landschap. Zodat later gezegd zal worden: je hebt de wereld van vóór en ná de verkiezingen van 2017.

Er is natuurlijk al sinds de opkomst van Pim Fortuyn het één en ander aan het schuiven in ons land. Ik kan me de verbazing van premier Kok nog goed herinneren. ‘Zo slecht hebben we het als kabinet toch niet gedaan de afgelopen jaren? Waarom dit wrange resultaat?’ Er sluimeren al geruime tijd onlustgevoelens in ons land. Maar dit proces is in een stroomversnelling geraakt. Veel mensen zeggen nu dat ze woedend zijn!

Er is woede om de bankencrisis. De financiers die de dans ontspringen, de bankemployees en de belastingbetaler die er voor opdraaien. Woedend om de verwaarloosde belangen van ouderen. ‘Vanaf m’n veertiende heb ik hard gewerkt en nu ..? Het is zuur!’ Er is woede over de regering die het referendum over de Oekraïne heeft/zou hebben (wat u wilt) weggemoffeld. Woede om ‘de Moslims die worden ontzien, terwijl Christenen in talkshows en het theater door de zeik worden gehaald’. Ik citeer alleen! En: ‘de huizen van vluchtelingen worden gemeubileerd, terwijl wij al jaren zoeken naar een goedkope huurwoning.

’t Is zou geen moeite kosten deze waslijst nog verder aan te vullen. Wat ik me afvraag is: zou achter al deze ophef, deze bitterheid niet de ontgoocheling kunnen steken dat welvaart nog geen welzijn betekent? De rijkdom waarin we leven bedriegt! Ze belooft meer dan ze biedt! Wat me opvalt is dat zelfs mensen die vermogend zijn, die baden in weelde kunnen schimpen op een elite waar ze zelf toe behoren. ‘Je kunt me wat. Ik laat me door niemand meer de wet voorschrijven.’

Jezus zegt: ‘Wat zou het je baten als je de hele wereld won, maar je lijdt schade aan je ziel?’ (Matth.16: 26) Als je ziel ondervoed is, kun je overal kwaad om worden. Als je ziel honger heeft, schreeuw je het constant uit. Je voelt je steeds weer miskend en verongelijkt. Ik ben ervan overtuigd dat de huidige politieke crisis symptoom is van een religieuze. Veel mensen hongeren zonder dat ze het beseffen naar Gods Koninkrijk en zijn gerechtigheid.

Wat ik hoop is dat u 14 maart gaat stemmen. Dat is belangrijk. Daar is bij de bevrijding een hoge prijs voor betaald. Ik hoop ook dat u zich niet laat leiden een kwaaie kop. Maar door wat u heilzaam vindt voor Nederland. Door spirituele en morele waarden die vertaald in economisch, sociaal beleid alle mensen ten goede komt.

ds. M. Treuren