Nieuw jaar

‘De trouw en goedheid van de Heer
verschijnt ons elke morgen weer
en blinkt en blijft als dauw zo fris,
zolang het dag op aarde is’.  (Ld.207:1)

In dat vertrouwen mogen we het nieuwe jaar beginnen. Dat is geen vrome frase. Er zijn ontzaglijk veel onrustbarende ontwikkelingen. Dingen die ver weg schijnen maar directe gevolgen kunnen hebben.

De oorlogseconomie van Rusland draait op volle toeren. Wie zegt dat Rusland de Baltische Staten of Polen nooit aan zal vallen? Het Belgische hoofd der strijdkrachten vertelt dat zijn soldaten na een  paar uren oorlog met stenen moeten gooien. De kogels zijn dan op. Nog niet zo lang geleden moesten Nederlandse militairen ‘pang,pang’ roepen bij het oefenen. Dat spaarde munitie. Het kan even duren voordat deze achterstand is ingehaald.

Het conflict in het Midden-Oosten is bloedlink. Komt het ooit goed tussen Israël en de Palestijnen? Er is niets dat daarop wijst. Eerder dreigt verdere escalatie . Als er een vonk in het kruidvat springt en ook Iran bij de strijd betrokken raakt. Zo zou ik door kunnen gaan. Er zijn zoveel ernstige crises. De droogte in Afrika. De niet te stuiten regen bij ons. Het klimaat! In Amerika draait Trump zich intussen warm. Een geluk dat hij al die problemen op komt lossen )-*!

In eigen land zitten we ook al met gebakken peren. Toch word je finaal van de kaart geveegd als je relatie zich in een crisis bevindt, als je niet weet wat je met je kind aan moet, als je ernstig ziek bent en je onveilig voelt in je lijf. Mensen die uit bezorgdheid de slaap niet kunnen vatten maken maken in bed wereldoorlogen mee.

Ik denk dat het belangrijk is een paar dingen in praktijk te brengen. Dat is leven bij de dag. ‘Iedere dag heeft genoeg aan zijn eigen kwaad’, zegt Jezus. Doe wat je op je plek kunt doen. ‘Je hoeft niet te slagen om te ondernemen, je hoeft niet te hopen om vol te houden’, was de lijfspreuk van Willem van Oranje. Het komt erop aan in het kleine betrouwbaar te zijn en ontwikkelingen niet van anderen of van het mogelijke succes af te laten hangen. Erop vertrouwend dat God je niet in de steek zal laten. Op dat vertrouwen komt het aan.

Wij zijn niet het eigendom van onze problemen. U bent duur gekocht door Jezus Christus. Hij is de weg van het stervende tarwegraan gegaan. (Joh.12: 24) Hij staat op, Hij leeft in u! Wij mogen goede moed en hoop oogsten, als we Hem volgen. Laten we dit nieuwe jaar niet op safe spelen en ons vast houden aan wat er is en we hebben, maar onszelf investeren in elkaar. Het moet haast wel of u zult de verrassende tekenen van Gods trouw en toekomst zien, zoals de Psalm nadrukkelijk belooft. ‘In dit leven hier op aarde’. (Ps.27:13)

Ds. Treuren