11 november 1918 Einde van de Groote Oorlog

De Groote Oorlog, voor ons beter bekend als de 1e Wereldoorlog, want helaas was dit niet de laatste oorlog, in 1939 begon de volgende grote oorlog. Nederland was gelukkig niet betrokken in deze oorlog, vandaar dat hij in onze ogen soms niet zo belangrijk lijkt, maar niets is minder waar. Wereldwijd kent deze oorlog bijna 10 miljoen militaire slachtoffers en daarbij nog de miljoenen gewonden en verminkten.

Kortgeleden waren leden van Oratoriumkoor Cantando Pijnacker in Ieper in België, een plek die nog altijd volop in het teken van de 1e Wereldoorlog staat. Dagelijks wordt daar, sinds 1928, ter nagedachtenis van deze oorlog The Last Post geblazen.
In en rondom Ieper vind je vele gedenktekens, musea en begraafplaatsen met de herinneringen aan deze verschrikkelijke oorlog waar heel veel jonge mannen omgekomen zijn.
In de diverse musea zie je hoe de oorlog verlopen is. Hoe soldaten vol goede moed naar het front gingen, ze zouden snel weer terug zijn. Het werd iets langer, veelal wachtend in de loopgraven, waar honger en modder de boventoon voerde. Bij het ondertekenen van de Vrede wist iedereen: Dit mag nooit meer gebeuren.

Indrukwekkend is het tijdelijke kunstwerk in het ‘Museum aan de IJzer’ in Diksmuide: Kunstproject Floating Dreams: De beelden verwijzen naar 70 conflicten die in mei 2018 aan de gang waren. In het verleden of in het heden, waar ook ter wereld, zijn kinderen altijd het grootste slachtoffer. De rugzakken staan symbool voor hun traumatische ervaringen. Hun ballonnen verwijzen naar hun dromen, die hen de kracht geven om te geloven in de toekomst. Alle kinderen stappen samen
naar de IJzertoren, laten hun rugzak met ballast vallen en klimmen op de toren. Zonder rugzak. Zonder oorlog. Als teken van hoop en vrede.

Vorige maand was ik in Berlijn, ook daar zoveel herinneringen aan de oorlog en aan De Muur en ook daar de woorden: dit mag nooit meer gebeuren.

Volgende week zijn de herdenkingen rondom de beëindiging van de 1e Wereldoorlog.
In Pijnacker zal The Armed Men: A Mass For Peace uitgevoerd worden; een Vredesmis geschreven door Karl Jenkins in 2000. Deze mis is opgedragen aan de slachtoffers van de Kosovo-crisis. Een anti-oorlog stuk, dat eindigt met het slotkoraal ‘Better in Peace’

Vrede is beter dan altijd maar oorlog – Luid de oude tijden van oorlog uit, luid een nieuw tijdperk van vrede in, luid uit …de duisternis over de landen, luid in…..de Christus die zal komen. – God zal alle tranen van hun ogen afwissen. En de dood zal niet meer zijn, Noch rouw, noch moeite zal er meer zijn. Prijs de Heer! (openbaring 21 vers 4).

Betty Bos