Armenië is het collectedoel van het Veertigdagenproject 2024 van de PGPD

Veertigdagenproject voor vluchtelingen in Armenië die weer aan de slag willen.

Armenië kreeg eind vorig jaar in korte tijd 100.000 vluchtelingen te verwerken. Mensen die hals over kop moesten vertrekken uit Nagorno-Karabach.

Dat was een stuk Armenië in buurland Azerbeidzjan. Een soort eiland maar dan niet omgeven door water maar door Azerbeidzjaans grondgebied.
Tientallen jaren waren beide landen het oneens over de vraag: wie heeft er recht op Nagorno-Karabach? Rond 1990 was er oorlog. Die won Armenië. Nooit werd het conflict opgelost. Totdat er in 2020 weer een oorlog uitbrak. Azerbeidzjan had de overhand met steun van Turkije. Vorig jaar werd de enclave in 24 uur onder de voet gelopen.

Meer dan 100.000 Armeense mensen, die al generaties lang daar woonden, moesten vluchten naar Armenië, bang als men was voor Azerbeidzjaanse agressie. Het moederland moet alles uit de kast halen om deze mensen op te nemen in het land dat rond de drie miljoen inwoners telt.

Wij ondersteunen al bijna twintig jaar vanuit Pijnacker-Nootdorp de organisatie Little Bridge van de oorspronkelijk Nederlandse ontwikkelingswerker Maria Goris. We doen daar geen uitvoerend werk, maar helpen Little Bridge  met geldelijke middelen.
Ze zet heel concrete projecten op: drinkwaterleiding, irrigatie voor de landbouw, pootaardappelen en zaaigoed, het opknappen van scholen en opvangcentra. Ze is nu bezig met een groot dagopvangproject voor ouderen waar ook jongeren in participeren.

Waar nodig geeft ze noodhulp. Zoals iedere winter met voedselpakketten voor de allerarmsten in het land. Vorig jaar gaf ze noodhulp aan de vluchtelingen uit Karabach. Een bliksemactie bracht 13.000 euro op.

Nu veel mensen een nieuwe woonplek hebben gevonden – vaak dankzij familie en kennissen – proberen ze hun oude beroep weer op te pakken: lasser, kapper, verpleegkundige, bijenhouder, bouwvakker, schapenhouder, enzovoort.

Maria Goris heeft twaalf concrete aanvragen bij ons neergelegd van mensen die rond de 1.000 euro nodig hebben om zelfstandig aan de slag te gaan.

Een van de aanvragen gaat over Erik Petrosyan. Hij was lasser in Karabach en wil dat beroep graag weer uitoefenen. Zijn lasapparaat heeft hij kunnen meenemen maar andere spullen niet. Geld om ze te kopen heeft hij zelf niet. Zo zijn er nog elf concrete projecten van mensen en gezinnen die we graag willen helpen om weer aan de gang te gaan.

Harut Balayan wil aan de slag als zelfstandig klusser/bouwvakker en vraagt een bijdrage voor de aankoop van wat gereedschappen.

Het is prachtig dat de vier PKN-gemeenten van Pijnacker en Delfgauw dit goede doel als Veertigdagenproject hebben uitgekozen.
Zie voor meer informatie ook: www.pijnackernarenhelpenarmenie.nl

Henny Bos
Sjaak Oudshoorn
Leon Ammerlaan