Onze belevingen

Iedere dag op kamp schrijven we een stukje op de site om jullie op de hoogte te houden van wat we doen. Nu staan hier de verhalen van 2017 nog, maar tijdens de kampweek komen hier nieuwe verhalen.

Vrijdag 21 juli, De bonte avond!

Vanochtend mochten we allemaal een half uurtje uitslapen. Met de nadruk op mocht, want niet iedereen heeft hier dankbaar gebruik van gemaakt. Alsof er een automatische wekker afging werden ze weer vroeg wakker. Het lijkt wel alsof ze niet moe te krijgen zijn. Na het ontbijt is het snoepwinkeltje compleet leeg gekocht en konden we doorgaan met de dagopening. Het was wel een bijzonder begin van de dagopening. De leiding moest voor de sponsor nog een groepsfoto maken. Een van de oudste meiden was even de baas. Zij heeft alvast laten zien dat zij een waardig leider zal zijn in de toekomst. De vlag werd net als elke dag gewoon gehesen en het hele repetoir aan liedjes kwam voorbij.

De leiding heeft het later toch maar weer overgenomen. Het was een dagopening met een twist die we nog niet kenden. Aan de hand van Facebook hebben we de laatste discipelen leren kennen. Zelfs alle liedjes konden we op Facebook terug vinden met filmpje en al.
De rest van de ochtend hadden we vrije ochtend. We konden de bonte avond voorbereiden of even gezellig met de groep naar het dorp of naar het bos.

’s Middags hadden we nog het spel ‘kerken van van Loon op Zand’. Een soort levend kolonisten van Catan. Door grondstoffen te verzamelen konden we allerlei kerken kopen, van het kleinste kerkje in Nederland (in Dinxperlo) tot aan de Notre Dame. Er werd een hoop gerend en een hoop gehandeld om de meeste punten te verdienen.

En toen was het moment eidenlijk aangebroken. Tijd voor de Bonte Avond. Ieder groepje had een stukje voorbereid om te laten zien op het 40 jarige feestje van het kamp. Of was het nou dat Milou en José allebei 20 werden? Ach, een extra feestje kan natuurlijk geen kwaad, dus we sloegen de armen in 1 en konden lekker feesten op de dansmuziek! De jonsten gingen uiteindelijk naar het kampvuur voor een marshmallow en konden de oudsten nog even doorfeesten voordat ze gingen trefballen. Het potje tegen de leiding werd traditiegetrouw gewonnen door de leiding. Gelukkig was er voor hen ook nog een marshmallow en een spookverhaal tot slot bij het kampvuur en dan zit de week er toch echt op.

Terwijl we dit schrijven vliegen er nog wat oudsten naar de speeltuin, dus het wordt tijd om te stoppen en te kijken waar ze precies gebleven zijn.

Donderdag 20 juli, Op een onbewoond eiland!

Op een onbewoond ei-eiland, worden 89 kinderen wakker om 7:30 uur. Op tafel ligt kokosbrood, melk komt uit een kokosnoot en we zingen over onze luie haidewiets. Belastinginspecteur Mattheus[1] opent de dag en besluit dat hij het leuker én makkelijker kan maken. Hij gaat Jezus volgen en geeft zijn geld weg aan wie weinig heeft.

Vervolgens doet Kaptein Kees zijn intrede en vraagt assistentie bij het zoeken naar een schat. Dat is aan de kinderen wel besteed. Alle groepen vinden de schat. Het blijkt een unieke strippenkaart te zijn. Sponsors en de creatieve geesten achter de schermen schilderen de kinderen een palet voor aan activiteiten die ze naar eigen inzicht mogen doen. Waar de een zijn gezicht stijlvol plamuurt bij de make-up-set, schuurt een ander zijn blote bast op de professionele buikschuifbaan, laat de volgende zijn gezicht gipsen, zit weer een ander letterlijk heel figuurlijk te zagen en lijmt ook iemand heel gelukkig scherven rond zijn of haar spiegelbeeld. Hele troepen kinderen stormen een meterslange en metershoge baan over vol obstakels. De drukst bezochte activiteit is echter wel de poffertjeskraam; 89 (kinderen) + 27 (leiding) x 10 (poffertjes per keer) x aantal dat komt voor tweede ronde = echt heel veel poffertjes. Vanuit Pijnacker hebben wij bezoek van onder andere dominee Jelka de Jong die moeiteloos opgaat in de menigte kinderen. Gelukkig heeft hij onze (op dinsdag) verloren keukendame weer meegenomen. Het is zo’n heerlijke dag voor de kinderen dat niemand van hen eraan denkt, laat staan het gevoel heeft, dat dit 40e kamp er al weer bijna op zit…

Na het – zoals telkens weer – heerlijke eten van de keukendames, is er nóg een grote verrassing. Een van Nederlands meest aanprekende kinderwerkers, Matthijs Vlaardingerbroek[2], is speciaal voor Kidzskamp in Loon op Zand! Terwijl hij de kinderen laat bulderen van het lachen, leert hij hen wat ver-trouwen is, hoeveel Jezus van de mensen houdt, vertelt hij over het verhaal van Zacheus, en haalt hij kinderen op het podium om mee te doen met buikspreken en geniale goocheltrucs. Wat een heerlijke manier om te groeien in geloof.

De oudsten sluiten de dag af met een potje slagbal meets buikschuiven en een estafette op de stormbaan. Niet iedereen heeft het droog gehouden, maar we hebben wel gegierd van het lachen.

Tegen het nachtelijk uur krijgt de dag nog een staartje voor de oudste groepen. Zij gaan het bos in en horen daar een verhaal waarvan hun oortjes klapperen. En dan moeten ze nog een smal, griezelig paadje af, steeds dieper en dieper, het donkere bos in ..

[1] Tip voor de lezer:  https://www.youtube.com/watch?v=8qxi0Sti8aU

[2] https://creatiefkinderwerk.nl/

Woensdag 19 juli, op zoek naar de vossen!

Onze dag begon buiten in onze pyjama, dat was best een beetje vreemd. Maar wij werden door twee dansende vossen opgewacht, het was tijd voor ochtendgymnastiek! Nadat alle spieren goed warm waren en wij daarna onze buikjes vol hadden gegeten kwam Freek Vonk langs om ons te vertellen over bijzondere dieren zoals de Serpentis KidZSKampius. Deze bijzondere slang moesten wij ’s ochtends in de speurtocht volgen. Op de route zaten verschillende vossen, echte vossen, het was dus een echte vossenjacht. Tijdens de vossenjacht verzamelden we plastic diertjes die we konden gebruiken later op de dag.

De speurtocht kwam uit in het bos, in het bos speelden we in het safarispel. Bij dit spel maakten wij in het bos een dierentuin voor onze diertjes die we verzameld hadden tijdens de vossenjacht. We hebben allemaal erg ons best gedaan, de dierentuinen zijn allemaal erg mooi geworden en de dieren zaten allemaal goed op hun plek.

’s Avonds aten we lekker pasta en kregen we en ijsje toe! Na het avondeten speelden we lekker op het veld, in de speeltuin of op het plein. Tijdens de dagsluiting hoorden wij een verhaal over de ongelooflijke Thomas. Thomas was een twijfelaar maar hij verspreidde het woord van God op vele plekken waardoor hij ongelooflijk is!

De oudsten speelden s’ avonds vossenjacht 2.0 op het veld. Dit kaartspel kwam ons al een beetje bekend voor, het was heel erg leuk om te spelen. Na het spel gingen we ‘’snel’’ naar bed, nu lekker slapen want morgen staan er allerlei verrassingen op ons te wachten!

Dinsdag 18 juli, de stripfiguren komen eraan!

Na een gezellig ontbijt werd er vanochtend uitgebreid geshopt in de kampwinkel. Wisten jullie dat de winkel maar een keer per dag open is? Extra veel inslaan dus! Na het hijsen van de vlag stonden alle kinderen klaar voor de dagopening, maar deze bleek niet in het kamphuis gehouden te worden. Op naar het bos dan maar!

In het bos aangekomen luisterden we naar het verhaal van Petrus die op het water probeerde te lopen. Het verhaal werd uitgebeeld met een echte boot in het bos! Natuurlijk werd er ook gezongen. Deze keer niet met het keyboard, maar met de gitaar, de blaaspiano en de trommels.

Na de dagopening gingen we gelijk verder met het douanespel. Alle groepen bouwden een eigen kamp en probeerden zoveel mogelijk Duckies te smokkelen zonder afgetikt te worden. Ondanks de verleiding om even te gaan lezen, werd er toch een hoop gesmokkeld.

Na de lunch op het kamphuis gingen we ons eigen stripboek maken. Alle groepen kregen een stripboek, maar wat bleek? Alle afbeeldingen waren eruit gevallen! Gewapend met een camera ging iedere groep aan de slag om het stripboek te vullen met nieuwe afbeeldingen.

Tijdens het stripboekspel was er een verrassing voor de kinderen: er stond een ijscowagen op het plein voor het kamphuis! Onder het genot van een lekker ijsje werden de stripboeken afgemaakt.

Na de dagsluiting gingen de oudsten naar het bos voor het avondspel. Er werd gepuzzeld met stripboeken om het geheime woord te verzamelen. Na het spel gingen we (iets minder) snel naar bed, want morgen wordt weer een drukke dag! Weltruste!

Maandag 17 juli, een reis door de tijd!

Na een wat langere nacht en met dus iets meer energie, begonnen we de maandag. We maakten deze ochtend kennis met een ietwat verstrooide professor die er van droomde om naar de toekomst te gaan. De tijdmachine die deze professor had gemaakt, werkte helaas niet zoals verwacht: we gingen niet naar 2070, maar naar de tijd van de Grieken en Romeinen!

De Grieken leerde ons kennismaken met de mini-Olympische spelen waarbij verf verdiend kon worden om een prachtig schilderij te maken.

Na de lunch wilde de professor nog een keer proberen de toekomst te bereiken. Helaas lukte dat ook deze keer niet. In plaats van oog in oog met misschien wel buitenaards leven te staan, stond de professor tussen een strijd van een cowboy en een indiaan. De totempaal van de indiaan was gestolen en moest dus weer opgebouwd worden. Daarom gingen we totemroof in het bos spelen. Elk team moest een boom omtoveren tot een totempaal.

Toen we terugkwamen van het bos en de hitte ons tot het hoofd was gestegen, was er gelukkig afkoeling te vinden op het veld. De buikschuifbaan werd weer volop gebruikt en we hebben lekker in de zon gelegen.

Na de dagsluiting wilde de professor het toch nog even proberen en het lukte! De toekomst was bereikt, maar niet zonder slag of stoot. De tijdmachine was tegen een ruimteschip opgebotst waardoor de ruimtewezens niet meer verder konden. Gelukkig konden we deze ruimtewezens helpen door met de zelfgemaakte lampjes een zin naar elkaar te seinen. Deze zin kondigde een spannende avond aan…

Toch gingen we lekker naar bed, maar we bleven op onze hoede. Na eventjes geslapen te hebben, kwam een politiecommissaris de kinderen abrupt wakker maken. Hij moest helaas mededelen dat de professor vermoord was. Hij vroeg of we hem konden helpen met het oplossen van de moord op de professor. Dit deden we door levend Cluedo te spelen en dat was toch wel spannend in een donkere speeltuin… Gelukkig is na al het gegil de rust in het kamp wedergekeerd.

Zondag 16 juli, een muzikale dag!

Na een heerlijke (lees: zéér korte en onwennige) nacht, stonden alle kinderen en leiding weer fris en fruitig naast hun bed. Tijdens het ontbijt was het even opstarten, maar na de eerste paar boterhammen werden ook de eerste liedjes weer ingezet. Gelukkig, de dag kon beginnen!

Op zondag houden we op kamp altijd een kampdienst, maar vandaag ging alles een beetje anders dan anders. We begonnen creatief en maakten allemaal een muziekinstrument, het thema van vandaag was dan ook: muziek.

Daarna zijn we naar het bos vertrokken, we speelden Leven Stratego! De jongsten bleken bijzonder goede speurneuzen, de vlag (lees: het muziekinstrument) werd keer op keer, razendsnel gevonden. De oudsten maakte het elkaar bijzonder moeilijk, het duurde een flinke tijd voordat het instrument gevonden was, maar ook hier kwam het goed.

Na de lunch vertrokken we, in een lange rij, richting het dorp. We gingen met elkaar naar de grote kerk, midden in Loon op Zand. We vierden een heel vrolijke en bijzondere dienst. Er werd veel gezongen, we maakten muziek met onze eigen instrumenten en we luisterden naar de Pastoor Luijckx van de kerk en naar Dominee Cor Baljeu, die samen met heeeeeel veel gasten uit het Westen, naar ons toe was gekomen. Wat een feest!! Allemaal oud-leiding, sponsors en andere genodigden keken mee terug naar 40 prachtige jaren kamp, waar we heel dankbaar voor te zijn.

Na het eten hebben we ons rot gerend op het veld, we kregen moeilijke vragen gesteld en moesten rennen naar het juiste antwoord. Best lastig, maar we hadden een hoop geleerd tijdens de kerkdienst, dat was duidelijk!

De oudsten speelden tot slot dez dag in het bos ‘Het MegaMuziekMysterie’. ‘Herkennen we daar de tune van Unox? Of die van de Indische Waterlelies?’ Het lukte! We hadden het mysterie ontrafelt.

Ondertussen begint alles langzaamaan rustig te worden in en om het kamphuis. Op naar morgen!

Zaterdag 15 juli, we zijn van start gegaan!

Vandaag was het dan eindelijk zo ver. Het KidZSKamp zou weer beginnen. Een hoop kinderen konden niet wachten met thuis weggaan en waren daardoor al behoorlijk op tijd op het kamp. Gelukkig had de leiding in een sneltreinvaart het kamphuis in orde gebracht een konden de kids gelijk ontvangen worden. Tijdens het praatje van René werd duidelijk dat het Bijbels thema van dit jaar de discipelen is. Degene die Jezus volgden. Het algemene thema staat uiteraard in het teken van 40 jaar kamp. Spellen en de thema’s blikken terug naar iets van die jaren. Met een bal en met een bingokaart hebben we onze groepsgenootjes leren kennen en hebben we een hoop nieuwe vrienden gemaakt. Als avondeten kregen we macaroni. Sommige kids bleven maar opscheppen, waar laten ze het toch?! Tijdens de weekopening maakten we kennis met de eerste volgelingen. Daarna ging de jongste kids naar bed. De oudste kids gingen nog even het bos in om daar gele, oranje en rode kaarten te ruilen. Onderweg stond er nog wat leiding ze op te wachten om ze te tikken, dus echt makkelijk was het niet. En nu ligt het hele spul plat. Slapen ze dan al? Nee, dat nog niet. Het is nog behoorlijk onrustig. Hopelijk komt daar snel verandering in. Tot morgen!