Delftenaar Ronald Waterman houdt donderdag 28 april in de Dorpskerk aan het Koningshof in Pijnacker een lezing over ‘de oorlog’ zoals hij die zelf als kind van Joodse herkomst beleefde tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Een dag nadat Anne Frank vanuit Westerbork naar Auschwitz werd gedeporteerd, ging het gezin Waterman richting Theresienstadt in het door Duitsland bezette Tsjechië. Dat was op 4 september 1944. Op 28 september werd Ronald in dat concentratiekamp tien jaar. Hij heeft de meest verschrikkelijke dingen gezien, maar het hele gezin heeft de oorlog overleefd en is in de zomer 1945 teruggekeerd in Delft. Aanvankelijk konden ze niet terug naar hun eigen huis omdat daar andere mensen in waren gaan wonen.
Ronald Waterman heeft een drievoudige wetenschappelijke studie gedaan en heeft zich op een breed terrein ontwikkeld. Hij groeide onder meer uit tot een autoriteit op het gebied van ‘bouwen met de natuur via kustaanwinning’. In 59 landen is hij op dit gebied als adviseur betrokken geweest. In Nederland alleen al bij twaalf projecten langs de hele Noordzeekust. Daarnaast was hij 33 jaar Statenlid voor Zuid-Holland en daarbij uitgeroepen tot beste Statenlid van Nederland.
Waterman kan heel boeiend en gedoseerd vertellen, beschikt nog over een ijzeren geheugen en weet zich de kleinste details van zijn oorlogservaringen te herinneren. Het bijzondere is dat hij pas na zijn werkzame leven erover is gaan vertellen. Hij wilde dat iedereen met wie hij via zijn werk in contact kwam hem gewoon zag als Nederlander en niet als het vroegere Joodse kind dat de verschrikkingen van de kampen had meegemaakt en overleefd. Pas de laatste zeven jaar is hij er opener over geworden en was hij bereid er interviews over te geven en lezingen te houden.
Het is zeer bijzonder dat iemand die als kind de concentratiekampen heeft meegemaakt bijna tachtig jaar later in een kerk in Pijnacker daarover een verhaal komt houden. Waterman heeft zich intussen ook verdiept in het oorlogsverleden van Pijnacker-Nootdorp en zal in zijn verhaal daarmee een link leggen.
Ook zal hij wijzen op overeenkomsten tussen de oorlog van Hitler toen en de oorlog van Poetin nu. De zeer onderlegde en over veel kennis beschikkende Ronald Waterman vertelde tijdens een voorgesprek dat twee Joodse wetenschappers in de Oekraïense stad Lviv de begrippen ‘genocide’ en ‘misdaden tegen de menselijkheid’ hebben bedacht en ontwikkeld. Dat is een bijzonder bruggetje tussen de oorlog van toen en die van nu.
De lezing is dus op donderdag 28 april en voor iedereen vrij toegankelijk. De avond begint om 20.00 uur en duurt tot 21.30 uur. U kunt de lezing ook via livestream volgen: https://www.youtube.com/c/DorpskerkPijnacker
Henny Bos, John de Prieëlle, Arien Treuren