Kerst in beeld

op zaterdag, 19 december 2020

Kerst in beeld

Voor velen is het een nieuwe gewoonte geworden om op zondag digitaal naar de kerk te gaan. Rechtsreeks of via uitzending gemist.

Naast de woorden en de melodieën zijn de beelden van belang geworden. Want tegelijk ‘zien’ wat je hoort betekent dat het beter binnen kan komen bij de ontvanger. Terwijl het bereik van uitzendingen in kerkelijk Nederland enorm is toegenomen, wordt het aantal mensen dat in een kerk aanwezig kan zijn steeds kleiner.

Nu we de Kerstdiensten tegemoet gaan, verschijnen er op de sociale media veel verwijzingen naar het geboorteverhaal van Jezus. Want ook toen kon er geen groots onthaal georganiseerd worden. Maria, Jozef en Jezus vormden een klein huishouden, zij het dat ze niet in een huis maar in een stal verbleven. Drie herders kwamen langs. Daarna drie wijzen. Omdat ze verspreid kwamen en niet op ‘blokjesbezoek’, waren ze op de voor hen gereserveerde tijd van harte welkom bij het pasgeboren Kind.

In onze kerstdiensten is er plaats voor tien maal drie mensen. Een schamel begin maar wel een veilig en beschermd begin. Want de verbondenheid met allen die meeluisteren en kijken via uitzendingen, blijft. Met de dreiging van misschien wel een totale lock down zullen we in deze beperkingen moeten berusten tot het moment waarop er weer meer mogelijk is. In die zin is dertig aanwezigen ook een maximum.

Dit jaar klinkt de Kerstboodschap anders. De woorden krijgen meer lading. Het contrast met de wereld van de maatregelen, drones en patrouilles is groot als het gaat om de technische mogelijkheden van beheersing en controle. Tegelijkertijd klinkt het nog altijd in onze wereld: dat er ‘Geen plaats meer in de herberg’ is. Noch voor de herbergier en noch voor de vluchteling, ieder in hun eigen context van coronabeperking of politieke situatie.

Dat Kerst 2020 vooral het intieme feest mag zijn van verbondenheid. Van het samen ontvangen van het goede nieuws van de geboorte van de Mensenzoon, een teken van vrede voor de wereld.
Zoals de bijzondere gehaakte ‘blokjes’ Kerstboom op het Raadhuisplein dit jaar vooral samenwerking en toekomstzin uitstraalt, zo hopelijk ook de digitale vieringen die Kerst in beeld brengen.

Ds. Carla Schoonenberg-Lems

Celine Verhoef-FeenstraKerst in beeld