Uitzicht vanaf Terschelling

Uitzicht vanaf Terschelling

Zondag 27 november breekt de Adventsperiode aan. Periode van verwachting. Natuurlijk, we verwachten het Kind van Bethlehem. Die verwachting komt zondag 25 december D.V. uit. Maar hoe zit het met het huis, waar zijn naam aan is gegeven, de kerk, het huis van de Heer? Dat is een onzeker verhaal. Wat kunnen we verwachten, en hoe kunnen die verwachtingen gerealiseerd worden? Wat zou de toekomst van de kerk kunnen zijn? Een overdenking vanuit Groningen.

Ds. Cor Baljeu

Gedurende het laatste weekend van oktober 2016 was het eerste inspiratiefestival van de Protestantse Theologische Universiteit en de PKN op Terschelling. Een weekend vol workshops en inspirerende sprekers over verleden, heden en toekomst van de kerk. Een weekend om even uit te waaien en op te laden om vervolgens weer goed gemutst naar huis te gaan. Onder andere hoogleraar praktische theologie Henk de Roest droeg daaraan bij. Een weergave van De Roests betoog over de toekomst van de lokale kerk:

Waardeer

Waardeer wie je bent en wat je hebt als kerk. Je bent een gemeente van Jezus Christus in de wijk, in je omgeving. Mooi dat die plekken er zijn! Liever meer plekken met minder mensen dan minder plekken met meer mensen. Gemeenten met veel ouderen zijn missionair van en voor ouderen. Nederland vergrijst nou eenmaal en kerken vergrijzen minstens zo hard mee. Maar dat wil nog niet zeggen dat die gemeenten minder van betekenis zijn. Tel je zegeningen: wie er zijn, wie wat doen en dat er geld gegeven wordt. Niet wie of wat er allemaal ontbreekt. En probeer fusies te vermijden. Daarvoor moet je meer inleveren (bijvoorbeeld wat goed gaat) dan het oplevert.

Geroepen

Houd in de gaten waartoe je geroepen bent als gemeente; waar je goed in bent en van welke betekenis je kunt zijn. Staar je niet blind op plannen en modellen, die zijn handig als hulpmiddel maar moeten geen doel op zichzelf worden.

Geloofscommunicatie

Stimuleer geloofscommunicatie. Creëer gelegenheden tot het voeren van geloofsgesprekken of laat gemeenteleden vertellen over hun motivatie bij bijvoorbeeld een doop of een huwelijk. Deze verhalen kunnen zeer bemoedigend zijn voor anderen. Beschouw pastoraat, uitvaarten, huwelijken, doopdiensten et cetera als missionaire momenten waarin het zijn van een kerkgemeenschap tot uiting kan komen ten overstaande van mensen die anders niet naar de kerk gaan.

Investeer

En tot slot, investeer in mensen. In vrijwilligers (verwen ze!), in professionals, in uitbreiden van predikantsplaatsen, in ontmoetingsmomenten. Drink daarom elke zondag koffie met elkaar. Maar organiseer ook doordeweeks koffiemomenten. Er is veel eenzaamheid onder ouderen, maar bijvoorbeeld ook onder jonge moeders die met zwangerschapsverlof zijn. Finance follows vocation, ofwel de financiën volgen op een bepaalde roeping. Als je als gemeente visie hebt om bijvoorbeeld een keuken aan te schaffen, dan komt het geld er wel, op welke manier dan ook (sponsorlopen, extra collecte, fondsen). Waar mensen gemotiveerd zijn voor een concreet doel, daar wordt er alles aan gedaan om het geld bij elkaar te krijgen.

We hadden even een heel ander uitzicht vanaf Terschelling.

Anne Nijland – Baljeu, kerkelijk werker te Groningen