Orgel en stem naar grote hoogte

Zondag 21 mei  vond weer het maandelijkse lunchconcert plaats in de Ontmoetingskerk. Waarschijnlijk zorgde de vakantie en het mooie weer voor iets minder toeschouwers maar nog steeds hebben ruim 80 toehoorders genoten van broer en zus Den Hertog.

Bert is professioneel organist (nu van de Oude Kerk in Scheveningen) en Maria is een landelijk zeer gewaardeerd mezzo-sopraan. Uit één gezin en dan samen muziek maken, dan ben je natuurlijk goed op elkaar ingespeeld en dat was goed te horen.

Het zeer ingetogen Dettinger Te Deum van G.F. Händel werd schitterend gezongen door Maria. Deze prachtige melodie werd gevolgd door de zeer uitbundige Toccata op orgel van de moderne componist M. Monnikendam. Zoals de organist toevoegde: met dit werk laat je horen wat het orgel allemaal aankan. Geweldig!

J.S. Bach heeft vele koraal bewerkingen gemaakt en die verzameld in ‘Das Orgelbüchlein’. Bert en Maria vertolkten 6 van die koralen. Eerst zong Maria de (in kerken) bekende melodie van het betreffende koraal waarna broer Bert het originele koraal op orgel speelde. Een pracht combinatie.

Deze koralen werden gevolgd door ‘Spiegel im Spiegel’ van A. Pärt. De organist gaf aan dat je door een ‘doorlopende noot’, die je op een orgel zo mooi kunt laten horen, bij dit (naar zijn eigen zeggen) eigenlijk simpel te spelen werk gemakkelijk tot mediteren kunt overgaan. Het publiek genoot!

Het programma had als titel ‘Contrasten’ en die waren er velen.  Het laatste deel van het programma omvatte vier werken en had de titel ‘van lente naar zomer’. Het door Maria ingeleide over ‘Les Lilacs’ (de seringen) van Rachmaninov was werkelijk wonderschoon. Temeer omdat deze zangstukken door Bert werden begeleid op de prachtige Yamaha vleugel die sinds kort in de Ontmoetingskerk staat.

Voor Bert en Maria klonk een enthousiast en dankbaar applaus voor zoveel mooie muziek.

Zoals altijd wierpen we ook een blik in het gastenboek:

‘Prachtig concert, onder de indruk van het orgel! En wat een mooie zangstem’ en
‘Kom ajb nog eens terug’ en
‘Wat een goed concert. Zangeres prachtige stem en organist/pianist geweldig om te horen. Zo’n stem heeft geen microfoon nodig. Heel charmant beide muzikale mensen. Ook de gekozen stukken spraken mij heel erg aan’. Bedankt’.

Het volgend concert is dit keer op de 4e zondag van de maand. U bent 25 juni om 12 uur weer welkom in de Ontmoetingskerk voor een prachtig pianoconcert uitgevoerd door Nadia Askarova. U bent dan weer van harte welkom!

Voor de programmering van de OK-lunchconcerten in 2023 zie:  Programma 2023.