Toen kwam Jezus

op donderdag, 06 februari 2020

De preek in de Ontmoetingskerk op de tweede adventszondag kwam niet tot een eind en evenmin tot een amen. De redenen zijn bekend. Toch kom ik er hier nog een keer op terug. Misschien wel vooral omdat ik moeite heb met een laatste kerkdienst die zo in mineur eindigt…. Het ging onder meer over profeten als Jesaja en Micha met hun scherpe kritiek op sociale misstanden. Maar midden in die keiharde wereld zagen zij de contouren
van een andere wereld. Zij zagen voor zich een wereld van God met in het centrum een mens van God die een bijzondere naam draagt: Immanuël, God-met-ons. Twee profetische schilderijen daarbij: in het ene draait het om vrede, met beeldspraak uit het dierenrijk, het andere is gericht op mensen die elkaar overeind helpen, en daarbij gaat het om recht of gerechtigheid.
Prachtige beeldspraak, daar niet van. Maar eeuwen later kan de Doper bij de Jordaanoever er weinig mee. Hij staat met zijn voeten in de modder en schreeuwt de mensen zijn oordeel toe: bekeer je! Laat je niet leiden door het goedkope egoïsme.

Wat moeten wij met die wirwar van beloften en dreigingen… Mijn vroegere hoogleraar Johan Bavinck had oog voor details die veel meer zijn dan details.. Hij wees ons op drie simpele woordjes waar je zomaar over heen leest. Als de Doper is uitgeraasd in zijn woede, staat er heel laconiek: Toen kwam Jezus… Laat die woorden een tijdje op je inwerken. Net alsof er over al die anderen een schaduw valt. Het gaat om die ene, de mens-met-de-mensen, en zo de mens die Gods Geest draagt. Die simpele woorden leren ons anders te kijken. We kijken naar Jesaja en zijn vrienden die onvergetelijke dromen hebben gedroomd over gerechtigheid en vrede. En we kijken naar de Doper die er niet over uit kan dat wij mensen de zwarte vegen aanbrengen op de mooiste schilderingen.

En toen kwam Jezus. Alle pijn en alle hoop komen uit bij Hem. Het lijkt of wij mensen bezig zijn met een eindeloze zoektocht in een halfdonkere wereld. Maar onderweg zal onze blik altijd weer getrokken worden door Licht dat blijft schijnen.
Licht, kind in mij, kijk uit mijn ogen
of ergens al de wereld daagt
waar mensen waardig leven mogen
en elk zijn naam in vrede draagt.

ds. Richard Klijnsma

Celine Verhoef-FeenstraToen kwam Jezus