Weer een prachtig concert

Op zondag 15 januari  was het eerste concert van dit nieuwe jaar in de serie ‘Lunchconcerten op zondag in de Ontmoetingskerk’. Inmiddels al het 15e concert in deze serie die in september 2021 startte. Dit keer bespeelde Alexander Chater de recent aangeschafte nieuwe vleugel.

Deze jonge, 26-jarige, pianist liet met dit concert alle mogelijkheden op de vleugel horen. Hij speelde stukken Van Schubert en Liszt. Twee componisten met dezelfde voornaam (Franz) maar verder totaal verschillende muziek. Alexander Chater noemde zijn programma dan ook ‘Intiem Schubert en bombastisch Liszt’.

Voordat hij begon te spelen gaf de musicus een toelichting over de te spelen stukken. Bij eerste stuk ‘6 moments musicaux’ dat, logischerwijs, uit 6 onderdelen bestaat gaf hij aan ‘als u wilt applaudisseren dan graag na het hele werk’. Na 4 onderdelen kon het publiek zich echter niet langer inhouden en klonk het eerste enthousiaste applaus. Vervolgens klonken de Hongaarse rapsodieën 3 en 5 en als laatste ‘Apres une lecture du Dante: Fantasia quasi Sonata. Bij dit laatste stuk gaat het, volgens de pianist, over hemel en hel. Dat was voor het publiek heel duidelijk in het spel herkenbaar.

Het publiek genoot en was echt onder de indruk van deze pianist. In zijn spel viel liet Chater een paar keer een plotseling korte stilte vallen maar dan hoorde je ook echt niets in de zaal: iedereen luisterde ademloos. Een staande ovatie was na afloop zijn dik verdiende beloning. Na afloop nam hij ruimschoots de tijd om zich onder het publiek te mengen.

Deze concerten mogen zich in een stijgende belangstelling verheugen. Dit keer meer dan 100 bezoekers. Inmiddels is de programmering voor het hele jaar klaar. Bij de uitgang kregen alle bezoekers de nieuwe folder met een overzicht van alle concerten voor dit jaar.  Programma 2023.

De serie wordt op 19 februari voortgezet. Dan spelen Katja Pitelina (dwarsfluit) en Victoria Davies (harp).
U bent weer van harte uitgenodigd.